Pe 15 august, de Sfânta Maria, la bâlciul de Ziua comunei Măciuca, George Simion a umblat prin mulţime, împărţind invitaţii la nunta lui, care va avea loc sâmbătă, 27 august, în satul Oveselu.
„Mergea aşa şi se uita fix la tine. Se uita la fiecare, de care nu-i plăcea, nu-i dădea. Şi la mine s-a uitat, dar nu mi-a dat, nu ştiu ce nu i-a convenit”, povesteşte o femeie, aşezată pe un sac de grâu. Are în jur de 50 de ani, roşie de soare, brunetă, tunsă scurt, cu ochii albastru închis. „Aşa că nu mă duc. Nu mă duc să iau brăţară din aia, nu-mi trebuie”, continuă femeia, ridicând bărbia, demnă ca o contesă exilată pe un tron de cereale.
Prezenţa liderului AUR în mulţimea de la bâlci le-a dat numai unor localnici senzaţia că sunt aleşi, că sunt speciali şi, prin urmare, se califică să participe la un eveniment, de asemenea, special.
Că vin sau nu la nuntă, oamenii se opresc, totuşi, să se uite curioşi la Simion când acesta merge spre primărie cu viitoarea lui soţie, Ilinca Munteanu, 24 de ani, să semneze nişte acte trebuitoare pentru căsătorie. „Să-l văd şi eu cum arată, că pe ea am văzut-o, a venit mai des pe aici”.
Comuna cu monument
Situată în zona deluroasă a Vâlcii, Măciuca are în jur de 1.800 de locuitori, zeci de oameni plecaţi la muncă în străinătate şi zeci de case nelocuite, conform statisticilor de pe site-ul administraţiei locale.
Oricâte glume poţi face pe seama numelui comunei, toate pălesc în faţa monumentului din faţa primăriei: un falus de granit, înfipt pe un piedestal pe care sunt trecute numele celor căzuţi la datorie în războaiele mondiale.
Localnicii s-au obişnuit cu sculptura mult prea figurativă. Nu se scandalizează, ca acum câţiva ani, la dezvelire. Acum îşi sprijină sacoşele, îşi numără banii din arendă sau îşi parchează maşinile la umbra ei.
La Măciuca, chiar peste drum de primărie şi monumentul aferent, se desfăşoară periodic o tabără internaţională de sculptură în piatră. Mai multe artefacte, rezultate în urma acestui eveniment, au rămas pe pajiştea unde-au fost create. Printre ele, şi o statuie a Reginei Maria, călare pe un cal pătrăţos şi însoţită de un înger care pare că şi-a agăţat aripile în şa şi nu mai poate zbura.
ÎPS Teodosie, invitat special
În vârful dealului cu sculpturi se află pensiunea unde George Simion a decis să-şi organizeze nunta. La resort, va avea loc ceremonia religioasă şi petrecerea cu 230 de invitaţi. Deputatul încă ezită între meniuri. Conform unor surse apropiate bucătăriei, mirele le-a comunicat şefilor pensiunii că vrea la masă feluri tradiţionale şi cât mai simple: friptură la proţap, sarmale, diverse rulade de carne. Nimic sofisticat la antreuri, adică bărcuţe din ouă umplute, mezeluri fine, pateuri, saleuri, brânzeturi cu mucegai sau altele asemenea.
Slujba de cununie va fi oficiată de ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Gazon pentru petrecerea câmpenească
La câteva sute de metri distanţă, pe un teren amplasat la poalele dealului şi pus la dispoziţie de un afacerist din comună, liderul AUR organizează „o petrecere câmpenească” pentru miile de simpatizanţi pe care-i aşteaptă să vină din toată ţara. „O să tundem iarba, dar să se mai usuce, că a plouat şi mi se blochează cositoarea. În două zile, o termin de tuns şi o să fie frumos, ca un gazon. Am adus şi baloţii ăia, îi vedeţi? Să stea oamenii. O să punem şi scenă pentru cântăreţi, cam pe acolo”, explică un meşter din echipa de organizare. „Cam 8.500 de oameni vor veni, cu autocarele, e destul loc, or să încapă toţi”.
Brățări, ca la concerte
Intrarea la petrecerea câmpenească este condiţionată, ca intrarea la festivalurile de muzică, de purtarea unei brăţări de hârtie, cu motive tradiționale. În Măciuca, aceste accesorii esenţiale pot fi ridicate cu buletinul, după comanda prealabilă, prin telefon sau pe WhatsApp, de la un magazin cu bar, vizavi de Primărie, sau de la cabinetul veterinar. Informaţia asta n-a ajuns la toată lumea interesată, de aceea unii oameni cred că trebuie să meargă 64 de kilometri, până la Râmnicu Vâlcea, să-şi ia brăţara. „Atâta drum nu mă duc, că n-am vreme. O să stăm şi noi la şosea, să ne uităm”, spune o femeie cu mâinile în şold, aşteptând o altă maşină cu grâu.
De la 5 dimineaţa, în Oveselu se împart banii şi sacii din recolta pe 2022. Sunt liste şi proprietarii terenurilor stau la coadă şi pentru unii, şi pentru alţii. Pentru bani, la un ghişeu din faţa statuii cu măciucă. Pentru grâu, într-o mică piaţă, lângă câmpul unde se ţin târgurile şi bâlciurile în comună. E pleavă în aer, zăpuşeală, iar printre cântare şi căruţe, circulă păhărele de plastic pline cu vin rozaliu.
„Cum să vă explic? Ăsta e ca un bâlci care vine la noi, ceva de văzut”, afirmă flegmaticul satului, transpirat şi cu cămaşa descheiată. Nu se întâmplă prea des să se căsătorească vedete la Măciuca, totuşi, aşa că şi cei cu invitaţie, şi cei fără şi-au propus să tragă măcar cu ochiul, peste gard, cât se poate. Un bărbat ars de soare, în trening, îşi arată colierul cu ştrasuri, pe care-l poartă la gât, „a fost al soţiei, sunt cinci ani de când a murit”. „E brăţara lui, e brăţara ta. Nu te lasă să intri, îţi dăm noi o bere”, îl încurajează vecinii de listă.
Încurcătura numită ie
La ambele petreceri organizate de George Simion există un dress code. Participanţii trebuie să poarte o cămaşă populară sau un tricou cu mesaje patriotice. Nimeni n-are ie, dintre oamenii cu care am vorbit la Măciuca. Au, desigur, hainele de duminică. „Am o cămaşă albă. Pun şi o fustă neagră şi aşa mă duc, ce are? Nu e bine? Ie n-am purtat de când eram copil şi jucam şi noi jocuri populare. Acum nu mai am”, mărturiseşte o femeie cu batic, luminându-se brusc la amintirea vremurilor de demult, când dansa şi n-avea griji. Cei care aveau ii le-au scos din ladă şi le-au dat copiilor sau nepoţilor şi aceştia le-au dus cu ei la oraş.
„Am o vestuţă brodată, populară, pe aia o pun. Ie n-am nici eu”, adaugă o altă femeie, apoi îşi ia inima în dinţi şi întreabă: „Da mâncarea e gratis?”.
E gratis. Şi băutura. Mirele a făcut apel pe Facebook pentru donaţii de alimente. A cerut printre altele, mii de kilograme de legume, devenind subiect de ironii pe Facebook. Plus câteva sute de kile de brânză de la Gigi Becali. Dar, din lipsă de informaţie plus inerţie, localnicii nu sunt foarte convinşi că nu vor fi puşi la cheltuială, că „aşa e la nunţi, cum să te duci cu mâna goală?”.
Jandarmii păzesc nunta lui Simion
În vreme ce în piaţa din Oveselu se împarte grâul cel de toate zilele şi se consumă vin bio, în vârful dealului cu sculpturi, plouă cu fulgi de talaş. Meşterii maramureşeni îi dau zor să finiseze capela de şindrilă şi un fel de ring de lemn unde va avea loc ceremonia religioasă.
Jandarmii, cu care, în alte condiţii, liderul AUR are o relaţie destul de polemică, vor asigura paza şi ordinea la eveniment. Funcţionarii de la Primăria Măciuca nu exclud ca şefii de la judeţ să dispună restricţionarea circulaţiei pe anumite drumuri din comună, în ziua nunţii, „s-a mai făcut aşa când a fost o competiţie ciclistă”.
Cum se organizează nunţile în Măciuca? Spun femeile din piaţa poleită de praf şi grâne: „Ehei. Se fac unde găseşte omul loc, ori la Primărie, ori la căminul cultural, ori la el acasă. Ori îşi pune cortul în faţa casei, pe islaz. Mireasa poartă alb. Pe la noi, nu prea se fură miresele, că iasă cu scandal, e geloşi. Se fură papucul miresei, de multe ori. Se cheamă lumea cu invitaţie, scrisoare în plic. Şi înainte, înainte, când ştiu eu, se cheamă la poartă, cu vioara. Mai frumos!”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
alexzzz • 26.08.2022, 19:37
Dincolo de animozitati, discursuri ori orientari politice chiar si pentru un politician de rang un eveniment de asemenea anvergura, ramane totusi unicat, ca o borna de referinta in viitoarea sa traiectorie sau cariera, probabil ca de aceea si locul ales e unul simbolic in functie de natura preferintelor, dar si reportajul domniilor voastre este unul decent, in limite rezonabile, presarat in mod profesionist cu detalii picante, inedite de la fata locului, referitoare la stilul de activitate al localnicilor, traditiile lor sau cultura stramoseasca a evenimentelor de acest gen fiind oglindita cu tact in acest material reusit si de buna cuviinta din partea dumneavoastra.