La ora 08:45, la dispeceratul de pompieri din Bolintin vale s-a dat alarma. O casă fusese cuprinsă de flăcări, iar în interior se afla captivă o persoană. Din momentul în care a fost alarmat detaşamentul până când salvatorii s-au echipat şi au pornit spre locul intervenţiei a durat mai puţin de două minute.
„Timpul de intervenţie este, în medie, de 10-15 minute, din momentul primirii alertei. Viteza de deplasare este de aproximativ 60 km/h în medie, deci, ca timp de intervenţie, un minut pe kilometru. Principala problemă cu care ne confruntăm e reprezentată de trafic şi de şoferii care nu fac loc maşinilor de pompieri. Ei nu se gândesc că e posibil să ne grăbim pentru a stinge incendiul izbucnit la propria lor casă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă – Giurgiu, Florin Neguţ, în timpul transmisiunii în direct.
A fi pompier înseamnă a pune pe primul loc sănătatea toturor celorlalţi, a trece prin apă şi foc pentru a-i salva pe cei captivi în casele cuprinse de flăcări, sau în maşinile implicate în accidente auto, şi a fi pregătit să pleci de acasă, de lângă familie, la orice oră din zi şi din noapte.
„În momentul în care sună alarma, nivelul de adrenalină creşte brusc. Poţi fi sunat la orice oră din zi şi din noapte, poţi pleca din pat de lângă soţie. Pe întâi ianuarie, pur şi simplu dădeam cu apă pe casă, se auzea pe cască cum pică, iar jos nu mai era. Nu ştiam unde se duce apa, dar când m-am uitat pe cască, era acoperită de gheaţă. Un strat gros de gheaţă. Iar tot echipamentul meu era acoperit de gheaţă. Apa cu care stinsesem focul îngheţase pe mine, pe noi”, destăinuie locotenentul Mihai Nedu, comandantul detaşamentului de Pompieri din Bolintin Deal.
Anul acesta, până la finalul lunii septembrie, pompierii din judeţul Giurgiu au salvat de la moarte aproape 100 de oameni, din incendii, inundaţii şi accidente rutiere. Mai exact, au avut loc 271 de incendii, s-au produs 53 de inundaţii şi au avut loc 7 accidente auto grave la care a fost nevoie de echipe de descarcerare. În total, pompierii şi paramedicii SMURD au avut 3.428 de intervenţii. În urma intervenţiei pompierilor din judeţul Giurgiu, au fost salvate 85 de persoane, iar 13 răniţi au fost preluaţi de la locul intervenţiei şi transportaţi la spital.
Cresc prețurile. Biletele de avion, citricele, untul, carnea de porc și energia electrică s-au scumpit cel mai mult