După vreun kilometru, ajungi la o căsuță mică, într-o curte primitoare plină de verdeață. Imediat ce ai parcat, îți atrage atenția un anunț mic pe care scrie că trebuie să plătești un leu ca să faci fotografii.

Când am ajuns noi, un ceaun uriaș stătea pe foc, iar mirosul ce venea de acolo, în timp ce te îmbia pe tine, ca turist, speria struții care parcă și-ar fi văzut viitorul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

„Găinile uriașe”, mai înalte de doi metri, aleargă bezmetice prin țarcuri mari,  împrejmuite de garduri albe înalte, mai înalte decât un om și destul de înalte cât să nu fie tentante pentru masculii struți cărora le place să se dea cocoși pentru a-și proteja soțiile.

Da, „soțiile”, pentru că struțul trăiește visul aproape fiecărui bărbat. ”O familie de struți este formată dintr-un mascul și două femele”, ne spune Vasile Stan, proprietarul fermei de struți.

Ferma de animale vesele

Pe lângă struți, proprietarul se laudă și cu o turmă de vaci și cu un grup consistent de porci. Așa asigură aproape în totalitate consumul necesar de mâncare de la pensiune. Cum toate acestea au nevoie și de pază, pe lângă animalele „comestibile„ mai alergau și alți câțiva puișori de câine, cel mai probabil din rasa „Tomberonez imperial”, cu un chef teribil de joacă.

Fiind departe de șoseaua principală, dar și de oraș, singurul lucru pe care-l auzi aici dimineața e strigătul matinal al vreunui cocoș insomniac, ce ține neapărat să dea deșteptarea de pe vreun stâlp al gardului, înainte ca soarele să iasă somnoros de după dealurile îndepărtate.

Struții înghit orice

Vasile Stan are ferma de struți din 2004. A cumpărat-o de la foștii proprietari, care erau asociați, dar s-au certat. „Struții nu sunt foarte pretențioși și se dovedesc foarte rezistenți la boli. Sunt agitați și își pot rupe vreun picior sau înghit ceva, pentru că sunt animale foarte curioase și înghit tot felul de lucruri trăsnite”, ne-a declarat proprietarul fermei.

O altă problemă este la pui, care au prostul obicei de a se învârti în loc și își sucesc picioarele, situație în acer trebuie sacrificați.

Dacă vreți să vă apucați de afaceri cu struți, trebuie să știți că va trebui să așteptați minimum un an dacă vreți să scoteți profit. Dacă vreți să aveți familii de struți, atunci profitul se va lăsa așteptat ceva mai mult: 3-4 ani până apar banii și asta pentru că o pereche de struți de abia după această perioadă începe să facă pui.

Struții, ca afacere

„O familie de struți costă în jur de 2500 – 3000 de euro, asta dacă vorbim despre o familie matură, în care femelele au 2,5 – 3 ani, iar masculii  3,5 – 4 ani”, a mai spus proprietarul fermei. De la struț singura carne care se mănâncă este cea de pe pulpe, aceasta fiind și singura care se poate comercializa. În plus, o femelă nu scoate mai mult de 50 de ouă pe an, ba chiar, în medie se învârte undeva la 35-45 de ouă, pe care proprietarul, dacă nu le face omletă pentru clienții pofticioși, le vinde cu 100 de lei oul. Iar carnea de struț se vinde cu 20 de euro kilogramul, ea asemănându-se la textură cu cea de vânat, iar când se prepară va trebui să țineți cont de aceleași reguli ca la prepararea cărnii de vită. Pentru amatorii de hrană exotică, trebuie spus că pe lângă carnea de struț, România produce carne de piton și cangur.

Dilema africană

Pentru că este o „găina uriașă de deșert” (a se citi „pasăre subsahariană”) la noi rezistă foarte bine. În Africa struții trăiesc în fluctuații de temperaturi destul de mari. De la 40 de grade ziua, la temperaturi negative noaptea. ”Iarna nu au probleme în România, pentru că sunt deja obișnuite cu temperaturile de sub zero grade, ne povestește Vasile Stan. În momentul de față acesta mai are la fermă doar 6 struți, 2 masculi și 4 femele.


Andreea Berecleanu a fost vânată de agențiile de modelling, dar a refuzat toate ofertele. “Nu puteai să ai încredere!”

 

Urmărește-ne pe Google News