Grindul Lupilor, cunoscut drept ”Ostrovul Lupilor” din volumul omonim al lui Mihail Sadoveanu, este o limbă de pământ, rezervație naturală, care desparte lacurile Zmeica de Golovița până la Gura Portiței, în structura lagunară de la Marea Neagră dintre Vadu și sudul Deltei Dunării: Razim, Golovița, Zmeica, Sinoe.
Se numește al ”lupilor” pentru că era plină de vânat, inclusive prădători mari, cu aproape un secol în urmă. Acum nu mai sunt lupi, dar s-a umplut de șacali, rudele lor mai mici – protejate de legea românească -, venite din Turcia în ultimii 20 de ani.
Pentru a ajunge la platforma meteorologică, specialiștii de aici, care lucrează cam trei zile pe un schimb, uneori chiar și o săptămână, vin cu bărcile pe lacul Golovița, din portul Jurilovca până la Gura Portiței.
Când nu se poate naviga, în special iarna, pentru lacul este de apă dulce, meteorologii sunt aduși cu elicopterul Marinei Militare sau pe drumul de țară care străbate Grindul Lupilor, cu ATV-ul instituțiie. Când nici asta nu se poate, oamenii merg pe jos. În urletul șacalilor care, din fericire, nu atacă omul. Nu s-au înregistrat cazuri. Deocamdată.
Ocolul este destul de mare, către vest, spre localitatea Sinoe. Vreo opt kilometri.
”Iarna este mai greu pentru noi, au fost cazuri când a trebuit să stăm mai mult de două săptămâni pentru a putea fi schimbați. Pentru asemenea cazuri, avem o cămară cu alimente, astfel ca în momentul în care rămâmen izolați cu zilele avem tot ce ne trebuie ne găti singuri”, ne explică meteorologul Valentin Clim în timp ce ne arată o parte din instrumentele care trebuie să măsoare în permanență temperatura, viteza vântului, strălucirea soarelui etc. O stație meteo este ca o unitate militară operativă: nu poate fi lăsată fără control niciodată. Mai ales aici, unde datele sunt esențiale pentru navigație.
”Ne pregătim din timp, de cu toamnă, aducem cartofi, conserve… Avem încălzire, nu-i problemă, avem teracote cu lemne, ne încălzim, ne gospodărim”, spune Valentin în timp ce ne arată cămara și magazia cu lemne.Autogospodărirea înseamnă că fiecare meteorolog are cartofii lui, uleiul, ceapa, conservele lui… adică fiecare mănâncă cât și-a pus deoparte. Colegialitatea eset colegialitate, iar tovărășia …este în funcție de hărnicie.
”Ostrovul lupilor”, fost loc de vânătoare descris de Sadoveanu, a devenit arie strict protejată
„Ostrovul lupilor”, o povestire scrisă de Mihail Sadoveanu, descrie întâmplări vânătoreşti de pe teritoriul Dobrogei petrecute în prima jumătate a secolului trecut. Doi prieteni merg să vâneze dropii – când acestea încă existau în România – şi îşi găsesc gazdă la stâna lui Mehmet Caimacam, un turc cunoscut de unul dintre ei. Acesta îi găzduieşte, îi ospătează şi cei doi se delectează şi cu povestea vieţii lui Mehmet, plină de aventuri.
Actualul Grind al Lupilor a devenit o arie naturală strict protejată, de interes national, ce reprezintă o rezervație științifică mixtă din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
- Pasionat de locuri aparte? Vizitează Pădurea Hoia Baciu, bucură-te de „litoralul Ardealului” – Ocna Sibiului sau cutreieră platoul Padina!
CITEȘTE ȘI:
Opt morți și 137 de răniți după urgia din vestul țării
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro