Zborul cu balonul cu aer cald, o modă și în România
Cum ar fi să zbori și să simți vântul mângâindu-ți fața, deasupra unui peisaj care-ți taie răsuflarea? Zborul cu balonul cu aer cald este un vis devenit realitate pentru mulți români. Bărbații preferă să-și ceară iubitele în căsătorie la înălțime, ca și cum le-ar pune pământul la picioare celor de care s-au îndrăgostit. Dacă zbori cu balonul cu aer cald, e ca și cum ești într-o altă lume! Poți ajunge în altă lume la Timișoara, locul unde Balloony te poartă spre nori cât ai zice "zbor”.
Balloony este numele balonului care îi ajută să zboare pe foarte mulți români, dar și pe străinii care vin în Timișoara. Zborul cu balonul este cea mai sigură formă de zbor și nu seamănă cu nimic altceva. Nu este un sport extrem, ci mai degrabă unul contemplativ. Zborul este liniștitor, oferă o senzație de mișcare și o adiere de vânt care îți mângâie fața într-un fel aparte. Balonul devine unul cu vântul, lăsându-se purtat cu tot cu pasageri. Nu se aud decât vocile de pe pământ şi sunetul focului care încălzeşte aerul, imitând parcă un dragon care scuipă flăcări.
Zborurile se fac la răsărit sau la apus, când vântul este mai calm. Se poate zbura la 2.000 de metri, mergând până la recordul național de 10.000 de metri. În funcție de împrejurimi, pot fi atinse frunzele copacilor sau luciul apei. Ce poate fi mai frumos decât asta? Se poate evada cu balonul din Timișoara, de toată această experiență ocupându-se Alin Militaru, un tânăr pilot de doar 29 de ani, care visa să se facă profesor de sport sau antrenor.
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Pilotul care-i poartă pe oameni spre nori
Alin a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport și a ajuns să fie omul de încredere care-i poartă spre nori pe cei care vor să zboare. A ajuns pilot de balon la propunerea unei prietene care voia să cumpere un balon cu aer cald și să facă o afacere din astfel de zboruri. Zis și făcut! Prin 2009, tânărul de 29 de ani a acceptat provocarea și, împreună cu alți trei, a urmat cursurile necesare. E ca și cum ar fi făcut o altă facultate, pentru că a absolvit în 2012, cu ajutorul singurilor instructori din România, doi la număr, ambii din București.
„Primul zbor a fost puțin emoționant, palpitant, cu mai multă adrenalină. Acum, totul este calm, nu mă mai sperie nimic. Se simte briza aerului, nu se poate compara cu zborul cu avionul, simți zborul pe pielea ta. Înălțimea ideală este 300 de metri, ca să putem vedea iepurii sau căprioarele care aleargă pe câmpuri. Din punct de vedere turistic, este foarte frumos. Priveliștea este superbă, mai ales în perioada aceasta, când rapița este în plină floare sau vara, când este înflorită floarea-soarelui”, ne-a povestit Alin Militaru.
Pilotul timișorean zboară din 2012 cu Balloony. A urcat spre nori atât timișoreni, cât și alți români din toate colțurile țării sau turiști străini. Oameni de toate felurile și de toate națiile.
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
::placeholdeR–>
Experiențe memorabile
Tânărul pilot a avut parte și de experiențe memorabile. Deși se asigură să fie totul bine și urmărește atent prognoza meteo, uneori vremea îi mai joacă feste. La un moment dat, a prins o rafală de vânt foarte puternică, iar aterizarea a fost puțin cam grea. Aterizarea, la balon, este cea mai plină de adrenalină.
::placeholdeR–>
Una dintre cele mai frumoase experiențe din viața lui de până acum a fost în Ungaria, la Campionatul European de Baloane. În 2010, deasupra Ungariei s-au ridicat aproape 300 de baloane cu aer cald. Au venit oameni din Brazilia, dar și din Coreea de Sud.
Conte și contesă
Cei care zboară cu balonul cu aer cald devin conte și contesă. Ritualul de botez care se ține peste tot în lume la primul zbor este ținut cu sfințenie și la Timișoara. După aterizare, oamenii sunt ridicați la rangul de conte, respectiv contesă și servesc un pahar de șampanie, băutura nobililor francezi.
„Ca să fie ridicați la acest rang de conte, ei trebuie să treacă prin cele trei elemente ale zborului cu balonul: li se pune pământ în cap, simbolizează aterizarea fericită, al doilea simbol este focul, le ardem puțin din păr, puțin pe vârfuri le dăm foc la păr, simbolizează flacăra care ne ridică în aer, apoi stingem cu șampanie”, a mai spus Alin Militaru.
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Contele și contesa primesc și o diplomă.
Căsătoriile în aer, la modă în România
De câțiva ani buni, tinerii români preferă să-și ceară iubitele în căsătorie la înălțime. Vor să le pună pământul la picioare, iar doamnele spun un „DA” plin de emoție.
Tânărul pilot își amintește de un moment pe care, spune el, nu-l va uita niciodată. Un cuplu din Constanța a venit să zboare cu el. Viitorul mire i-a spus prietenei lui că merg la nunta unui verișor. Au venit la Timișoara, iar cum întâlnirea cu pilotul se face la o benzinărie, fata s-a speriat și a rupt-o la fugă. Iubitul ei și pilotul au fugit după ea și au fost nevoiți să-i spună că merg să zboare. La înălțime, fata a avut parte de surpriza vieții. A spus „DA”, mărturisește Alin, care recunoaște că majoritatea zborurilor se fac pentru cereri în căsătorie.
„Peste Timișoara am zburat o singură dată, când a fost aeroportul închis pentru renovarea pistei, altfel nu avem voie să zburăm peste Timișoara. Se zboară în afara Timișoarei, la circa 30 de kilometri de oraș. Zborurile sunt diferite, decolăm dintr-un loc pe care îl știm și aterizăm unde ne duce vântul, nu avem direcție. Descoperim noi localități din aer. Oamenii reacționează în mod pozitiv tot timpul. Am avut cazuri când li s-a făcut rău de înălțime unora, dar nu a fost nimic dus la extrem”, ne-a mai spus Alin.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, Balloony (https://www.balloony.ro) va urca la înălțime 500 de persoane, la marginea Timișoarei. Vorbim, însă, despre zboruri ancorate, adică balonul nu se lasă purtat de vânt peste câmpuri. Este urcat undeva la 15 metri înălțime, unde se stă aproape 10 minute. Prețurile au fost preferențiale pentru acest zbor, dar, în mod normal, la zborul liber, tariful pornește de la 100 de euro, plus TVA. Practic, la zborul liber se decolează din punctul A și se aterizează la punctul B, balonul cu aer cald fiind purtat de vânt timp de o oră.