Sătenii din Căpeni, judeţul Covasna, au făcut noapte albă, după ce Oltul le-a intrat în case. Aproape o sută de pompieri şi jandarmi le-au „invadat“ satul şi au încercat cu greu să-i convingă să îşi părăsească locuinţele. Cu tot cu animale. De fapt, asta a fost munca cea mai grea a pompierilor: să-i convingă pe oameni că nu e de glumă. Şi că trebuie să plece.

În total, trei sute de săteni şi-au părăsit locuinţele, la insistenţele salvatorilor, în condiţiile în care exista riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt. 

Ziua Maghiarilor, cu ghetele-n noroi, la Căpeni: „N-am mai ajuns să punem flori la monument. E înghiţit de apă“Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 21

Prin urmare, tot satul nu a pus geană peste geană, miercuri spre joi. Cei din capul satului, care erau cel mai aproape de revărsarea Oltului, şi-au suit în căruţe porcii, găinile, iepurii şi alte animale de prin gospodării şi s-au dus la rude şi prieteni, în satele vecine sau la sătenii de pe deal, mai feriţi de furia apelor. Şi pompierii şi jandarmii le-au stat alături. După ce au muncit ore întregi să umple saci de nisip şi să facă diguri, au rămas în sat. Au mai dormit prin maşini, iar colegii lor le-au adus mâncare şi haine curate a doua zi.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

„Casa mea e chiar asta de aici. E prima în faţa apei. Mi-a intrat apa în curte şi în beci. N-am vrut în ruptul capului să plec, dar … n-am avut încotro. Aşa că am urcat în căruţă iepurii şi porcii şi m-am dus la fratele meu peste noapte“, spune un sătean, care tocmai s-a întors acasă, pe bicicletă.

E linişte şi pustiu mare în ograda lui şi aşteaptă resemnat să se retragă apele.

::placeholdeR–>

„Dacă vine Oltul, ce fac băieţii ăştia? Ce putere au ei în faţa apei?”

Joi dimineaţa, toate uliţele erau pline de noroi, iar satul părea, pe alocuri, părăsit. Uşor-uşor, sătenii care s-au lăsat convinşi să-şi părăsească locuinţele s-au întors acasă, să vadă ce pagube le-a făcut apa, dar şi să asiste la vizita de rang înalt „de la Bucureşti“. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, alături de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au aterizat cu un elicopter pe ternul de sport şi au luat uliţele la pas.

Ministrul i-a sfătuit pe săteni să înţeleagă situaţia şi să îşi părăsească locuinţele, pentru că pericolul nu a trecut încă, însă unii dintre ei nu vor să plece.

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile

„Dar după ce se duce toată apa, ce facem noi cu toată mizeria asta din urmă?“, mai spune omul.

Un bărbat e nedumerit de atâta lume la el în sat: „Şi dacă vine Oltul, ce fac băieţii ăştia în faţa lui? Ce putere au ei în faţa apei? Că tot oameni sunt şi ei. Ca noi…“

În timp ce oficialii însoţiţi de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean de Jandarmi şi de la Poliţia Covasna vizitează zonele cele mai afectate  de inundaţii şi digurile construite în cursul nopţii, sătenii îşi văd liniştiţi de ale lor.

„Sărbătorim Ziua Maghiarilor cu ghetele-n noroi“

E zi de sărbătoare în sat. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cu totul altfel decât în alţi ani. Dar oamenii nu sunt în haine de sărbătoare şi nu se vede niciun steag fluturând pe la geamuri. În schimb, camioane şi maşini de pompieri, jandarmi, poliţie şi ziarişti au „ocupat“ satul, flancând intrarea în cârciuma satului. Locul cel mai aglomerat din sat. Alţii stau la poveşti în faţa porţilor…

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”


::placeholdeR–>

Totuşi, nu e prima dată când Oltul le intră în case. Oamenii îşi aduc aminte de inundaţiile din anii 70, când apa a înghiţit cu totul terenul de sport.

„Era apa atât de mare că nu se mai vedeau nici porţile. Era vară şi era cald. Ţin minte că, noi copiii, ne-am dus la scăldat pe terenul de sport, ca la ştrand. Aşa de mare era apa“, mai spune un alt sătean care a ieşit la o plimbare agale, cu soţia la braţ, pe drumul către Baraolt, până la locul unde asfaltul dispare sub apă. 

FOTO – George Grădinaru

Citește și: Salariile preoților, incerte. Curtea de Conturi cere recuperarea banilor încasați ilegal de la stat de către preoți