La Sinaia, la Foișor, la câțiva pași de Castelul Peleș, s-a născut, într-o zi de toamnă, Măria Sa Regele Mihai, personajul cel mai iubit din istoria contemporană a României. Acolo a crescut și acolo îi plăcea să se întoarcă de câte ori avea ocazia. Cu toate acestea, nu a păstrat Castelul Peleș numai pentru el, ci l-a lăsat românilor și nu numai, pentru ca toată lumea să se bucure de frumusețile pe care zidurile castelului le ascund.
La Castelul Peleș, acum muzeu, este tristețe. Castelul este deschis publicului, însă cei care vin să-l viziteze nu o fac, cum se întâmpla până ieri, cu bucuria că văd o pagină din istoria contemporană, ci cu tristețea imensă că intră într-o lume despre care, de ieri, se vorbește, din păcate, la trecut.
Momente de reculegere
Regele nu mai e. Încă de pe drumul spe castel, se simte doliul, se simte durerea cauzată de o pierdere imensă. Zeci de turiști au venit și miercuri, la o zi de la trecerea în neființă a Majestății Sale, să vadă locul unde a copilărit ultimul Rege al României, cel pe care l-a iubit o țară întreagă și care s-a făcut respectat de o lume întreagă prin modestie, umilință și lecțiile pe care le-a dat în înteaga sa viață.
La începutul fiecărui tur, ghizii de la Peleș și turiștii țin un moment de reculegere. Durerea se simte în aer.
Un turist aflat pe Valea Prahovei și venit tocmai de la mare, de la Constanța, a urcat până la Peleș pentru a scrie în cartea de condoleanțe. Știe din istoria adevărată, nu din cea mistificată de comuniști, cât de mare a fost Regele și ce a făcut el pentru noi.
::placeholdeR–>
O turistă din Pitești, venită și ea la Peleș să scrie în cartea de condoleanțe, spune că nu o interesează politica, dar o fascina povestea Regelui. Chiar dacă nu e monarhistă, asta nu o împiedică nicio secundă să-l respecte pe cel ce va rămâne, pentru totdeauna, Regele românilor.