”Contribuția Reginei Maria la realizarea României Mari este prea puțin cunoscută, dar incomensurabilă. Regina Maria a avut o determinare și o dorință ca România să câștige războiul, care a trecut peste orice fel de piedici. Sunt prințesă englezoaică, spunea ea, iar Anglia nu a pierdut niciodată un război. Și sunt convinsă că vom câștiga acest război”, ne-a explicat istoricul Dan Falcan.
Maria (1875 – 1938) a fost a doua regina a României, după Elisabeta, soția Regelui Carol I. Era descendentă a Casei Regale a Angliei și a Casei Imperiale a Rusiei.
Ca soție a Regelui Ferdianand, a trebuit să ducă o luptă teribilă pentru a-l convige să ducă România în război de partea Antantei.
Ferdinand era ofițer german și i-a fost foarte greu să accepte să intre în război împotriva țării în care s-a născut: Germania. Erau în joc însă Transilvania, Banatul și Bucovina, pe care Antanta le promitea Regatului României dacă intram în război alături de Anglia, Franța și Rusia.
În 1916 România intră în conflagrație alături de Antanta, dar desfășurarea ostilităților a fost potrivnică țării noastre. Totuși, în 1917 românii reușesc să respingă atacurile germane în celebrele bătălii Mărășești, Mărăști, Oituz.
În acest context, Regina Maria s-a evidențiat prin grija pe care a purtat-o față de ostași, în calitate de asistent medical. Atunci a fost supranumită ”mama răniților”, apoi ”Împărăteasa românilor”.
Sovieticii nu s-au atins de chipurile Regelui și Reginei
După terminarea războiului, a participat direct la campania diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit.
România Mare a fost celebrată în 1936 prin realizarea Arcului de Triumf în forma pe care o vedem acum. Pe acest monument apăreau, printre altele, chipurile Regelui Ferdinand, Reginei Maria, precum și numele principalelor localități în care armata română s-a evidențiat în luptă. Printre aceste nume figura și ”Budapesta” – capitala Ungariei fiind ocupată de trupele României în 1919.
În fine, după Al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au intrat în București în calitate de aliați. Sovieticii nu se prea împăcau cu Arcul de Triumf al românilor și au dat jos acele înscrisuri care nu le conveneau, printre ele numărându-se și ”Budapesta”. Rușii nu s-au atins însă de imaginile Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. În mod straniu, cele două imagini au fost date jos abia în anii 80, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. De ce?
Dictatorului comunist îi era frică de Casa Regală
Spre sfârșitul anilor 70 și tot deceniul opt al secolului trecut, Securitatea României a stat lipită de familia regală care se afla refugită în Occident.
„Potrivit unor date recente, una dintre fiicele lui Mihai de Hohenzollern, Elena, se va căsători cu Charles, prințul moștenitor al Angliei, logodna urmând să aibă loc în cursul acestui an. Regina Elisabeta a II-a a Angliei și prințul Philip și-ar fi dat consimțământul în acest sens, iar după toate probabilitățile, venirea la tronul Marii Britanii a prințului Charles ar urma să aibă loc în anul 1977”, se arată în dosarul de urmărire informativă a Regelui Mihai, publicat de CNSAS.
Această căsătorie ar fi pus regimului Ceaușescu mari probleme politice pe plan internațional. De aceea, membrii familiei regale au fost urmăriți de Securitate pas cu pas, chiar dacă acea căsătorie nu a mai avut loc.
În acest context, Ceaușescu dă jos imaginile Regelui Ferdiand și Reginei Maria și pune în locul lor două imagini comune cu flori.
După restaurarea Arcului de Triumf, în 2016, chipurile foștilor făuritori ai României Mari au reapărut pe monument.
Un bărbat din Chișinău a sărit de la etajul 7 după ce și-a omorât soția. Înainte, și-a sunat nașul, să aibă grijă de copil