“Am ştiut tot timpul că vor veni americanii şi la noi. Tot timpul. Sper să fi contat şi faptul că eu şi colegul meu Nicolae Velţan, comandori de aviaţie de când ne ştim, am bombardat cu scrisori, de mai bine de 8 ani, autorităţile americane şi române cu privire la avantajele instalării unei baze militare moderne la Deveselu”, ne-a declarat, mândru nevoie mare, Nicolae Diaconescu (86 de ani), din Caracal, tatăl lui Dan Diaconescu, părintele OTV.
Din stiva de poze şi ziare vechi legate de activitatea băiatului de la Bucureşti, fostul comandor şi tovarăşul său de arme Nicolae Velţan ne arată apoi mulţimea de scrisori şi adrese trimise, din 2003 încoace, Ambasadei SUA la Bucureşti, preşedintelui Traian Băsescu, Statului Major al Armatei Române sau unor înalţi oficiali militari de peste Ocean.
Mulţi i-au luat peste picior în răspunsurile lor, dar ei nu au renunţat nici o clipă la ideea de a aduce la Deveselu armata americană.
A primit o sabie din partea ministerului
“Şi eu, şi Nicolae Velţan am ieşit la pensie din cadrul unităţii militare de la Deveselu. Eu câştigam 4.200 de lei pe lună, el, 4.600, că eram buni pe ceea ce făceam şi aveam funcţii de conducere. Aşa că mai bine ca noi nu ştie nimeni ce infrastructură are această bază şi ce avantaje pot fi obţinute prin amplasarea scutul antirachetă chiar la Deveselu”, ne dezvăluie Nicolae Diaconescu, înainte de a poza cu sabia primită ca distincţie din partea Ministerului Apărării Naţionale şi de a ne şopti zâmbind: “Doar eu şi Ştefan cel Mare ce-am avut asemenea arme la viaţa noastră!”.
↑ Nicolae Diaconescu (dreapta) şi Nicolae Velţan au încercat vreme de opt ani să convingă autorităţile române şi americane de necesitatea amplasării unei baze militare moderne la Deveselu. Acum două zile, ei şi-au văzut visul cu ochii
↑ La insistențele lui Nicolae Diaconescu și Nicolae Velțan, primarul din Caracal, Gheorghe Anghel, a trimis o hârtie oficială către Ambasada Americană (stânga). Oficialii americani i-au răspuns edilului (dreapta), și au promis să ia în considerare cererea sa.
Baza, construită de ruşi
Unitatea militară de la Deveselu a fost construită în strânsă colaborare cu sovieticii, acum 59 de ani, în 1952. Înainte de 2002, an în care baza a intrat în conservare, unitatea avea 110 piloţi, care executau cu precădere misiuni de apărare. Baza e poziţionată la 5 km de Caracal, pe drumul spre Corabia, şi ocupă o suprafaţă totală de 750 de hectare.
După anunţul făcut de Traian Băsescu, în curtea unităţii din Deveselu au apărut cadre militare →
Într-un proiect în valoare de 400 de milioane de dolari, în România vor fi aduse, în următorii ani, rachete Standard Missile, cu o rază de acţiune de 600 km, o greutate de 1.720 kg fiecare şi un cost estimat per bucată de 15 milioane de dolari. În altă ordine de idei, Rusia a cerut, marţi, garanţii juridice din partea SUA, referitor la acordul încheiat cu România pentru ca ţara noastră să găzduiască elemente ale scutului antirachetă.
Cel mai securizat sat din lume a început să-şi vadă interesul: «Lasă ploaia să treacă?»
Deveselu de Olt a ajuns în luminile rampei şi încearcă să-şi administreze momentul de glorie. 3.000 de săteni îşi pun tot atâtea întrebări, sperând ca snopul de rachete americane lăsat în prispă să le ridice nu doar pulsul, ci şi nivelul de trai.
Ideea de bază e una clară în Deveselu: e bine că au venit americanii, chiar şi cu o întârziere de un război mondial. De aici mai departe, deveseleanul de rând, om învăţat cu munca şi cu fenta, nu cu puşca sau racheta, se uită cruciş peste câmpurile de rapiţă ce înconjoară unitatea şi se gândeşte cum ar putea americanul, dacă e băiat de caracter, să-l ajute pe localnicul aflat de mii de ani pe aceste meleaguri. “E bun scutul ăsta, dar lasă ploaia să treacă? Pentru că altfel ne supărăm!”, pufneşte Sandu Roşca şi imediat îşi biciuie măgăruşul, care nu gustase, probabil, gluma. Tanti Chiva Muşat e şi ea radicală şi nu admite replică: “Au venit, e bine aşa, dar să şi facă treabă, că noi nu suntem proştii lor!”. După care se interesează cu jumătate de gură dacă-i rost de nişte ajutoare, cumva, “măcar de bun venit şi casă nouă, că după aia toţi te uită”.
Ţăranii din Deveselu salută bucuroşi sosirea americanilor în sat →
Coloanele oficiale vor trece prin Deveselu pe şoseaua pe care acum sunt aduse vacile de la păscut ↓
Ajuns peste noapte din cultivator de cartofi şi de porumb importator de rachete, deveseleanul are o mulţime de griji şi focoase pe cap, dar e mulţumit. Simţi în aer că va avea grijă să-i asigure străinului care vine nişte ani de neuitat. Într-un sat bombardat de linişte şi de pace veacuri la rând, americanii sunt aşteptaţi cu ochii închişi şi cu braţele deschise. În mod cert, dacă nu se dau repede pe brazdă şi nu vor înţelege cum merge treaba pe la Deveselu, americanii sunt în aer. Iar aerul e al nostru, cum bine se ştie.
Translator pentru primar
Edilul din Deveselu, Gheorghe Beciu (foto), nu pierde vremea şi de ieri s-a apucat să înveţe engleza. “Oricum, o să-mi angajez şi un translator ca să mă înţeleg prin el cu americanii”, ne-a spus primarul, care a completat: “M-a sunat domnul preşedinte să îmi spună că m-a cam luat tare presa”. Ieri, primarul a fost şi victima unei farse făcută de realizatorii Radio Guerilla, Mihai Dobrovolschi şi Vlad Craioveanu. Aceştia l-au sunat pe Beciu şi i-au spus în engleză că e căutat de Bruce Willis, la care edilul a răspuns că ar dori să discute doar în limba rusă, pe care o ştie. (Elena Alexandru)