Constantin Savu se ocupă cu inginerie tehnologică la societatea sa, Miraco SA. Dacă vrei să dezvolți un anumit tip de afacere într-o zonă a țări, firma economistului Constantin Savu face proiectul și ți-l predă la cheie. Astfel, știi ce ai de făcut pas cu pas.
Constantin Savu a început să inoveze încă de la vârsta de 23 de ani, dar primul brevet pe invenție la obținut la 37 de ani.
Proiectul economic de bază, în jurul căruia și-a dezvoltat propria afacere, se referă la deshidratarea fructelor și legumelor. Metoda Savu în acest domeniu aduce o noutate: reduce consumul de energie al procesului tehnologic cu 75%, lucru care îl face imbatabil pe plan mondial.
Astfel, producerea a 100 de grame de fructe uscate costă 11,25 lire după o tehnologie din Anglia, adică 58,5 lei la paritatea BNR. Aceeași sută de grame de fructe uscate se produce în România, prin metoda Savu, cu cel mult 25 de lei.
Are tehnologia numărul unu pe plan mondial
”Practic, este tehnologia numărul unu pe plan mondial în acest domeniu. Dacă ar fi implementată în teritoriu, ar putea aduce în România, prin uscarea legumelor și fructelor, un beneficiu anual de 5 miliarde de euro. Ar fi o platformă excepțională pentru dezvoltarea unei industrii rurale. Deocamdată, am unități vândute în Panciu și Vâlcea, pentru deshidratare de legume și fructe. Producția pleacă în mare măsură la export, dar rămâne și în România”, ne-a explicat Constantin Savu.
Economistul spune că în acest moment se pune problema din ce în ce mai serios pe plan mondial pentru promovarea acestei tehnologii care asigură depozitarea pe termen lung a produselor alimentare fără să li se schimbe proprietățile organoleptice.
”Aici mai este un aspect: produsele deshidratate funcționează și ca un medicament. Se știe că unele fructe și legume au anumite proprietăți terapeutice. Dar 100 de grame de fructe uscate se obțin din 10 kilograme de fructe în stare naturale. Deci, dacă ai mâncat 100 de grame de produs uscat, ai în organism o cantitate foarte mare de substanță activă, ceea ce este foarte important”, explică Savu.
”Obligarea Guvernului să elimine neajunsurile în economie și în viața românilor”
În 2016, economistul a chemat în instanță Guvernul și Președenția, pe motiv că guvernează prost țara.
Asta după ce a depus la instituțiile centrale un proiect economic propriu, brevetat și el la OSIM, adică aflat și el printre cele 2,7 kilograme de invenții.
Pentru că nu i-a răspuns nimeni, s-a adresat instanței, cerând ”obligarea Guvernului României să elimine neajunsurile generalizate, produse de peste 25 de ani în economia și în viața românilor prin aplicarea unui Model Social al sărăcirii și îndatorării treptat a României, practicat cu inconștiență condamnabilă de toate Guvernele României. Înlocuirea acestuia, conform ofertei de cesiune adresat Guvernului în 10.12.2015 cu nr. 15D/12765 – rămasă fără răspuns -, cu un ”Nou Model social inventiv de creștere și dezvoltare economică rapidă a României”, elaborat de Centrul de Cercetare și Proiectare pentru industrie al societății comerciale Miraco SA București”.
Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla dacă instanța îi va da câștig de cauză…
Citește și: