Starea deplorabilă a multor drumuri sătești, comunale și chiar județene reprezintă o adevărată provocare, aproape zilnic, pentru echipajele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Noroaiele din această perioadă a anului, una în care, în mod normal, ar fi trebuit să fie zăpadă, sunt un adevărat dușman pentru salvatorii celor aflați în suferință și a căror viață atârnă, de multe ori, de un fir de ață.

Deși fiecare minut contează, echipajele medicale nu reușesc să ajungă la cazuri în timp optim, cel planificat în funcție de distanța pe care o au de parcurs până la destinație, adică locul indicat prin apel la numărul de urgență 112. Cazurile de acest gen sunt destul de frecvente în acele sate din județul Vaslui, unde asfaltul și chiar banalul pietriș nu au fost văzute de către localnici decât la televizor, mai ales în campaniile electorale.

În astfel de situații, condiția fizică a echipajelor medicale este hotărâtoare pentru pacienții care, așa cum zic chiar oamenii, nu se îmbolnăvesc doar vara, atunci când drumurile se zvântă din cauza secetei și pot fi străbătute și de autosanitare.

Cu aparatura în spinare, pe un noroi până la genunchi

Cel mai recent caz este din satul Fundătura, unul ce pare a avea un nume predestinat, situat la mai puțin de 20 de kilometri de municipiul Vaslui. Cu excepția drumului principal de asfalt care traversează o parte din sat, restul ulițelor sunt din pământ. Localnicii s-au obișnuit deja cu noroaiele și s-au împăcat cu ideea că civilizația nu poate ajunge la ei. Însă, adevăratele probleme și provocări sunt abia atunci când apar situațiile de urgență.

Este și cazul unui bătrân de 70 de ani, care a suferit o ”insuficiență cardiacă decompensată”. Cu alte cuvinte, cunoscut cu probleme cardiace, bărbatul a avut o criză de inimă, adică o urgență de cod roșu. Alertat de către fiul bolnavului, un echipaj cu medic de la SAJ s-a dus spre locul solicitării, adică în Fundătura. Drumul până în sat nu a durat mai mult de un sfert de oră. Însă, intrată pe un drum sătesc, ambulanța nu a mai putut înainta. Soluția? Aceeași ca de fiecare dată în astfel de situații.

”Am luat toată aparatura în spate și am pornit pe jos, prin noroiul care ajungea până la genunchi. De această dată, am avut noroc pentru că nu am mers decât vreo 400-500 de metri, față de alte dăți când am străbătut kilometri întregi pe terenuri accidentate”, ne povestește medicul Dan Ungureanu.

Întregul drum până la casa unde bolnavul aștepta cu inima ”în piuneze” a durat mai bine de o oră. Și asta nu avea să fie totul, pentru că urma și drumul înapoi spre ambulanța la care trebuia dus și pacientul, unul cu o greutate de 137 de kilograme, după spusele fiului.

Intervenția de cod roșu, la 20 de kilometri de Vaslui, a durat trei ore

Ajuns la locuința bărbatului de 70 de ani, echipajul medical i-a acordat bolnavului primul ajutor pentru a-i salva viața. Pentru că bărbatul trebuia să ajungă la spital, medicul a început să caute o soluție, întrucât transportul cu targa era exclus din start, având în vedere greutatea bătrânului. Așa că s-a dat ”alarma” în sat și, în cele din urmă, s-a găsit o căruță cu care apoi a fost preluat pacientul. Acesta a fost dus până la ambulanța în care a fost ridicat cu mare greutate. Însă, aventura echipajului medical nu s-a încheiat acolo pentru că autosanitara trebuia întoarsă și scosă de pe drumul plin de noroi. Sprijinul a venit tot din partea localnicilor, care au pus ”mână de la mână” și au împins mașina.

”Dacă nu erau oamenii din sat să ne ajute, nu puteam scoate ambulanța de acolo. Mai mult decât atât, cred că o scăpam în șanț cu tot cu bolnav”, susține medicul Dan Ungureanu.

Așadar, după numeroase peripeții, intervenția echipajului medical s-a încheiat după trei ore. În mod normal, susțin reprezentanții SAJ, o astfel de urgență, la mai puțin de 20 de kilometri de Vaslui, trebuia finalizată în 40-50 de minute.

Ambulanță blocată, accident de cod roșu lângă Vaslui, fără autosanitare disponibile

În timp ce echipajul medical să chinuia să iasă din noroaiele de la Fundătura, dispeceratul făcea apel disperat prin stație pentru mai multe ambulanțe necesare pentru a interveni la un accident în localitatea Muntenii de Jos, la câțiva kilometri de municipiul Vaslui. Din păcate, în acel moment, toate echipajele din Stația Vaslui erau în teren, la alte urgențe, inclusiv cel cu medic, aflat la bătrânul de 70 de ani.

În această situație, dispeceratul a luat decizia trimiterii la accidentul cu mai mulți răniți a ambulanței de victime multiple, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ca personal medical, s-a apelat la paramedicii de pe mașina de terapie intensivă mobilă.

”La acel moment, din păcate, nicio altă ambulanță nu era liberă. Asta se întâmpla la vreo două ore de când noi ne aflam la Fundătura. Dacă am fi rezolvat acea urgență în timp util, adică în 40-50 de minute, am fi ajuns la accident. Marele noroc a fost că starea victimelor accidentului nu era una foarte gravă”, susține medicul Dan Ungureanu.

Acesta este doar unul din multele cazuri la care echipajele medicale intervin ca acum o sută de ani, pe drumuri desfundate. O problemă care, din păcate, nu va avea cât de curând o rezolvare, având în vedere ritmul actual de dezvoltare al comunităților din mediul rural. Oamenilor din aceste locuri parcă uitate de lume nu le rămâne decât să se roage la Dumnezeu să nu se îmbolnăvească sau să apeleze la metodele băbești de vindecare.


Citește și: Camerele pentru rovinietă 2018. Unde te pot surprinde dacă nu ai plătit taxa de drum

 
 

Urmărește-ne pe Google News