Bucătăria în care lucrează chef Cosmin Toma s-a transformat în această perioadă în atelier de creaţie vestimentară, iar bucătarul din Alba Iulia lucrează la haine realizate în exclusivitate din mâncare. Rochii din varză, coliere din morcovi sau ardei, cercei din biscuiţi şi fructe de mare sunt doar câteva dintre hainele extravagante realizate în „atelierul gastronomic” al lui Cosmin Toma. Provocarea bucătarului designer va fi însă pentru spectatorii care vor asista la prima sa prezentare de modă deoarece aceştia vor fi invitaţi să guste şi să savureze o parte dintre hainele şi accesoriile vestimentare realizate din mâncare.
„Ideea de a realiza haine din mâncare mi-a venit după ce am văzut câtă piele de pui aruncam la gunoi după ce preparam pulpele dezosate. Atunci mi-am zis: „Ce-ar fi să fac o rochie din piele de pui şi varză?” Şi aşa a ieşit prima creaţie. În străinătate, accesoriile şi îmbrăcămintea comestibilă deja sunt cunoscute. La noi în România mai puţin şi cred că şochează faptul că mâncarea ar putea fi transformată în haine. Eu cred însă că mâncarea poate arăta bine în farfurie, dar la fel bine şi pe o femeie frumoasă”, explică chef Cosmin Toma.
Bucătarul îşi propune să realizeze la sfârşitul lunii septembrie un show de modă extravagant în care va prezenta 25 de creaţii vestimentare realizate exclusiv din mâncare: legume, fructe, carne, produse de panificaţie, dulciuri şi cu accesorii din ciocolată, biscuiţi şi fructe de mare.
Una dintre creaţiile lui Cosmin este o rochie plină de feminitate, care a fost realizată din varză roşie şi varză chinezească, la care a asortat ca accesorii un colier din baby-carrots şi ardei iute galben, dar şi cercei din ardei iute de Mexic.
„Este o rochie care deja a fost îmbrăcată de unul dintre modelele ce vor defila în show-ul de modă pe care îl pregătesc şi, spre uimirea tuturor celor care au văzut această ținută, hainele şi accesoriile sunt minunate” a spus Cosmin Toma.
Provocarea cea mai mare va fi însă pentru spectatori deoarece aceştia vor putea să guste din creaţiile vestimentare realizate de bucătarul din Alba Iulia.
A inventat şi singurul parfum comestibil din România
Cosmin Toma adoră să îşi impresioneze clienţii, fiind recunoscut pentru mâncărurile sale excentrice, el având preparate precum ciorba de burtă care poate fi mâncată cu furculiţa şi cuţitul, desertul în intestin de porc sau trandafirii muraţi.
Excentricul bucătar a lansat şi un parfum unic ce poate fi folosit atât ca parfum de corp sau after-shave, dar este și comestibil, putând fi adăugat ca ingredient care să dea aromă deserturilor. Parfumul este denumit „Vert de Toma” şi are ca ingrediente lavanda, menta sălbatică şi feniculul, toate fiind puse la macerat şi preparate după o reţetă proprie.
„Denumită Vogue Fashion Food, prezentarea de modă va cuprinde doar creaţii vestimentare realizate din mâncare şi se va desfăşura în interiorul Cetăţii Alba Carolina, din Alba Iulia. Vor defila pe podium 25 de modele, iar spectatorii sunt provocaţi să îşi lase prejudecăţile acasă şi, dacă vor, chiar să încerce să mănânce hainele prezentate”, mai spune Cosmin Toma.
Cosmin Ioan Toma are 39 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, în prezent fiind consultant pentru restaurante din zona Ardealului. Bucătarul are mai multe cărţi de bucate proprii, printre care și o carte cu care speră să intre în Cartea Recordurilor. Aceasta este o carte de bucate de mari dimensiuni care cântăreşte câteva zeci de kilograme, iar paginile au peste trei metri înălţime. Cartea se numeşte „Atelierul de gătit al lui Toma” și cuprinde reţete tradiţionale din judeţul Alba şi reţete de preparate gastronomice „high-class”. Bucătarul a câştigat în ultimii ani mai multe concursuri de gastronomie naţionale şi internaţionale.