Cele două organizații au transmis o scrisoare ministrului de Interne, Carmen Dan, și șefului Poliției Române, Ioan Buda, cerând să se ia toate măsurile necesare pentru ca jurnalista să fie în siguranță.
”După cum știți cu siguranță, doamna Șercan a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt (cum ar fi: un vicepremier, doi miniștri de interne, un ministru al apărării, un ministru al educației, un ministru al sănătății, un prim adjunct al Procurorului General al României, un șef al Inspecției Judiciare, politicieni, judecători, rectori, generali de servicii secrete și chestori de poliție), însă activitatea sa s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra unor membri ai Poliției Române și ai Academiei de Poliție. Pare evident că munca sa este explicația acestor amenințări și că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-și oprească investigațiile jurnalistice”, se arată în scrisoarea semnată de directorul Programului FreeEx al ActiveWatch, Liana Ganea, și Pauline Adès-Mével, șefa biroului pentru UE și Balcani a Reporteri Fără Frontiere (RSF).
”Vă scriem astăzi pentru a vă invita să luați toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a vă asigura că jurnalistul este în siguranță, pentru a vă asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje.
Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”, se mai arată în scrisoarea adresată celor doi demnitari.
Emilia Șercan a explicat, miercuri, la „Adriana Nedelea la FIX”, cum și de ce a fost amenințată cu moartea. Mesajul a fost primit pe telefon și ar avea legătură cu demersurile jurnalistei privind deconspirarea plagiatelor de la Academia de Poliție.
Jurnalista a precizat că a publicat zeci de materiale, peste 20 de anchete, strict legate de teze de doctorat plagiate, dar sunt și multe alte anchete referitoare la relațiile și complicitățile din sistem și cum a fost posibil ca în România să existe mii de teze de doctorat plagiate, multe dintre ele ale unor oameni care lucreaza pentru statul român și care primesc o indemnizație pentru că dețin titlul de doctor, consistentă, de 950 de lei/luna.
Jurnalista a depus imediat plângere la Poliție și a informat ministrul de Interne și Șeful Poliției. „Am depus chiar luni noaptea plângere la Poliția Capitalei și sper că polițiștii își vor face treaba, iar cel sau cei care au recurs la amenințări vor fi prinși cât mai repede. Ministrul de Interne și șeful IGPR au fost informați despre amenințările pe care le-am primit.