„Lucrul deosebit de absurd, perfid, crud este că partea rusă continuă să prezinte totul ca pe o ofensivă ucraineană de amploare, care amenință viața rușilor din Donețk și Luhansk. Toate acestea sunt o minciună, știm asta, vedem asta”, își începe relatarea reporterul german, după o noapte petrecută fără curent electric.
„Presupusul genocid care are loc nu se întâmplă! Și totuși, așa este descrisă situația de mass-media rusă”, constată Ronzheimer.
„Oamenilor de aici le e frică să mai vorbească pro-Ucraina. Se tem că vor fi pedepsiți de trupele lui Putin”
Ora 9.56, ora României. „Oamenii pe care i-am întâlnit spun că rămân în Ucraina. Bineînțeles că au existat întotdeauna bombardamente. Cei de aici aici sunt în pericol de mulți ani”, notează jurnalistul.
„Oamenilor de aici le este din ce în ce mai frică să vorbească cu presa. Pentru că le este frică că ar fi pedepsiți ulterior de trupele lui Putin dacă vor vorbi pro-Ucraina”, afirmă Ronzheimer.
Ora 11.16. „Este o situație ciudată. Auzim separatiștii lovindu-ne de ambele părți. Și auzim și bombardamente din partea armatei ucrainene, în ultima oră”, scrie Ronzheimer.
„Poate exista un alt atac în orice moment. Soldații sunt frustrați și triști, nu vor să vorbească”, observă reporterul
Cred că au înțeles că acum ar putea fi implicați într-un mare război și că Ucraina ar putea pierde mai multe teritorii.
Paul Ronzheimer, reporter Bild:
„Este nebunește de periculos pentru civili să trăiască aici”
Ora 11.43. „Sunt lovituri de artilerie la fiecare 10 până la 15 minute, uneori mai violente, alteori mai puțin. Este nebunește de periculos pentru civili să trăiască aici”, constată jurnalistul.
„Sunt condiții cu adevărat suprarealiste, dar este realitatea de aici și din multe alte locuri din estul Ucrainei”, spune el.
Marți, Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat că doi soldați au fost uciși peste noapte și 12 au fost răniți în urma bombardamentelor executate de forțele separatiste susținute de Rusia.
Oficialii de la Kiev au spus că în ultimele 24 de ore au existat 84 de încălcări ale armistițiului. În 64 de cazuri a fost vorba despre arme interzise de acordurile de la Minsk.
O coloană de tancuri și vehicule blindate au fost văzute luni, 21 februarie, seara, în apropiere de orașul Donețk. Tancurile nu aveau însemnele vreunui stat, însă apariția lor în regiunea separatistă ucraineană a fost semnalată la câteva ore după ce Vladimir Putin, liderul Moscovei, a recunoscut independența regiunilor Donețk și Luhansk și a anunțat că va trimite trupe „pentru menținerea păcii”.
@_sofyaaia_ #днр#война#2022#февраль ♬ Индиго – Дана Соколова
Foto: captură Bild
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina