– Azi e zi de sărbătoare, dar şi zi de votare. Aţi fost sau veţi merge la referendum?
– N-am fost, dar vom merge. Vom vota DA! Adică să nu se aprobe legea care zice ei, bărbaţi cu bărbaţi şi femei cu femei.
Aceasta este opinia unui bărbat venit împreună cu familia la slujba de duminică.
În urma sa, o altă familie se apropie de poarta Mănăstirii Ghighiu, iar când aud de referendum, sunt cât se poate de categorici:
– Nu am fost şi nici nu vom merge!
– De ce?
– Ce să votez? Ce scrie pe buletinul de vot? Ce au spus ei? Practic, nu avem ce vota. Au spus că trebuie să protejeze familia, soţ şi soţie, nu? Dar în buletin scrie că trebuie să schimbe Constituţia. Aşa că îmi pare rău, nu!
– Dar nu are legătură acest vot cu îndemnurile bisericeşti?
– Ştiţi ce se întâmplă? Le dăm o portiţă de a face alte tâmpenii, aşa că preferăm să nu mergem la vot.
Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de o mamă care a venit la biserică împreună cu cele două fetiţe ale sale.
– Aţi fost la vot?
– Încă nu, încă suntem la slujbă. Încă ne bucurăm de ceea ce ne transmite părintele astăzi. Dup-aia, vom vedea ce drum apucăm. Întrebarea e cam ambiguă, cea de la referendum, aşa că nu suntem interesaţi momentan. Pentru că nu este nimic clar. Da, noi susţinem familia tradiţională, dar nu şi ambiguitatea.
Întrebarea care apare pe buletinul de vot este “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”, la care se poate răspunde doar cu DA sau NU. Iar această întrebare i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva această lege de revizuire a Constituţiei nu ascunde şi alte paragrafe, în afară de cel care prevede că doar un bărbat şi o femeie se pot căsători.
– Voi merge după slujbă să votez DA.
– Mulţi oameni care vin la biserică spun că nu vor merge la vot, chiar dacă Biserica susţine acest referendum.
– Da, pentru că există o suspiciune, pentru că trebuia să fie pusă întrebarea clar, dacă familia trebuie să fie formată din femeie şi bărbat. Cum e pusă întrebarea, naşte suspiciuni.
– V-a ridicat şi dumneavoastră semne de întrebare?
– Da! Pentru că e posibil ca să se modifice şi alte articole în Constituţie, nu numai această definiţie.
– Faptul că Biserica susţine referendumul v-a determinat să mergeţi la vot?
– Da! Dacă nu avem credinţă, nu mai avem nimic.
În schimb, o altă femeie, de mână cu două fetiţe, înainte de a intra pe poarta Mănăstirii Ghighiu a spus că nu a fost şi nici nu va merge la referendum. Deşi Biserica îndeamnă credincioşii să se prezinte la urne, aceasta are un alt sfat pentru români:
– Să decidă singuri ce e corect, nu să fie manipulaţi!
Cei care merg la vot vor putea răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Numărul oficial al alegătorilor este de 18.278.496, astfel că pentru validarea referendumului trebuie să voteze 5.483.548 de români.
Citește și:
- VIDEOREPORTAJ în localitatea Curcubeu, despre referendum şi homosexuali. «Spitale, nu! Şosele, nu! Bani nu ne dă?»
- VIDEOREPORTAJ/ Referendumul la sat, ziua II-a, episodul 2.”Nu mă pricep să spun cum arată, dar dacă ar fi toată lumea homosexuali, nu am mai avea în țara asta copii” și „Bani aruncați„
- GALERIE FOTO| Presa străină scrie pe larg despre referendumul pentru familie organizat în România: E vorba de clarificarea limbajului din Constituție
- VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București