Medicamentul era expirat
“Ce simptome aveţi?”, m-a întrebat aceasta. I-am spus că mă doare capul, am o stare de moleşeală şi durere în gât şi că mi-e frică să nu am porcină pentru că am intrat în contact cu o persoană infestată cu virusul A(H1N1). Doctoriţa mi-a luat temperatura, m-a controlat în gât şi m-a ascultat cu stetoscopul. I-am spus că vreau să fac neapărat testul, dar ea mi-a răspuns sec: “Nu trebuie să mai faceţi testul. Luaţi Tamiflu! Chiar dacă sunt expirate, nu vă faceţi griji, că au fost prelungite încă doi ani”, mi-a spus doctoriţa în timp ce-mi înmâna zâmbitoare pastilele expirate din noiembrie anul trecut.
Valabilitatea, prelungită cu doi ani
În mai anul trecut, Agenţia Europeană a Medicamentului a acceptat solicitarea companiei Roche şi a prelungit valabilitatea produselor sale de la cinci ani, la şapte. Decizia se aplică şi la pastilele din stoc, a căror dată de expirare trebuia actualizată pe cutie.
Pastilele pot provoca atac cerebral
Desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cel mai eficient remediu pentru noua gripă, Tamiflu a stârnit numeroase controverse. Specialiştii internaţionali au atras atenţia asupra riscului de atac cerebral ce poate apărea la persoanele care au probleme de coagulare a sângelui. Alte reacţii adverse posibile sunt halucinaţiile, inflamaţiile pulmonare sau sângerările nazale. Medicii francezi au recomandat ca pastilele să nu fie date copiilor, la care, spun ei, “efectele secundare depăşesc beneficiile”.