La referendumul de la 1 iulie, ruşii vor vota pentru aprobarea sau respingerea reformelor constituţionale, care includ şi o schimbare ce i-ar permite lui Putin să rămână la putere încă două mandate de şase ani, dacă va fi reales, în loc să renunţe la putere în 2024, aşa cum este prevăzut acum.
Însă circa 350 de oficiali electorali din ţară spun că participarea la scrutin este prea periculoasă într-o perioadă când autorităţile încă raportează mii de noi infecţii în fiecare zi, în ciuda unei scăderi a numărului de cazuri în capitala Moscova.
Oficialii au iniţiat o petiţie în încercarea de a-i încuraja pe colegii lor să se alăture boicotului. ”Votul de la 1 iulie reprezintă un pericol pentru vieţile şi sănătatea noastre şi pentru vieţile şi sănătatea alegătorilor”, a precizat grupul într-un comunicat.
„Pur şi simplu nu înţelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii şi de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum şi cu orice preţ. Nu suntem oameni de sacrificiu”, au adăugat ei.
„Nu este clar care e urgenţa” acestui vot, a spus un membru al comisiei electorale locale din Moscova, Serghei Romanciuc. „De ce nu putem aştepta până în septembrie sau chiar până anul viitor?”, a adăugat el.
Kremlinul a negat că este vorba de calcule politice şi a spus că vor fi luate toate precauţiile de siguranţă necesare.