Din ce în ce mai exasperat de obstrucționarea politicii externe a UE de către Viktor Orbán, Bruxelles-ul are în vedere un pas fără precedent pentru a boicota summitul pentru afaceri externe al Ungariei de luna viitoare.

Politico notează că summitul este văzut ca o oportunitate pentru guvernul lui Viktor Orban de a modela agenda de politică externă a UE și pentru ministrul său de externe Péter Szijjártó să treacă în lumina reflectoarelor.

Publicația leagă decizia miniștrilor de externe ai UE de a sări peste summitul din Ungaria cu faptul că Orban a obstrucționat anterior asistența europeană pentru Ucraina și a efectuat, de asemenea, vizite în Rusia și China, care nu au fost convenite cu alți membri ai Uniunii. Orbán însuși a numit aceste călătorii o „misiune de pace”.

Trei diplomați europeni familiarizați cu planul de boicot au declarat pentru Politico că, la datele summitului din Ungaria, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va convoca miniștrii de externe ai UE pentru un consiliu „formal”. „Dacă consiliul oficial pentru afaceri externe organizat de Înaltul Reprezentant [Borrell] are loc în aceeași zi, miniștrii nu vor putea călători la Budapesta”, a explicat un diplomat.

O altă sursă a adăugat că, boicotând întâlnirea de la Budapesta, miniștrii europeni vor „să trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Planul de boicot, potrivit Politico, a fost deja discutat informal cu mai multe țări UE, inclusiv Franța și Germania. Pe 17 iulie, echipa lui Borrell îl va prezenta tuturor celor 27 de reprezentanți permanenți ai Uniunii Europene.

Reprezentantul Ungariei în UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi, la o întâlnire de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul. Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze trollingul Ungariei.

În perioada 2 iulie – 8 iulie, premierul ungar Viktor Orban a vizitat Ucraina, Rusia și China, unde a discutat cu liderii acestor țări pozițiile lor privind încheierea războiului din Ucraina. Pe 12 iulie, s-a întâlnit și în Statele Unite cu candidatul la președinție Donald Trump, care a spus în repetate rânduri în timpul campaniei sale electorale că, dacă va câștiga alegerile, va pune capăt războiului în „24 de ore”.

Politico a scris că autoritățile UE l-au criticat pe Orban pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin. UE a amenințat cu „consecințe practice”, dacă Orban își continuă politicile actuale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la rândul său, a respins încercările lui Orban de a acționa ca un pacificator, menționând că „nu toți liderii pot negocia”. Potrivit acestuia, doar Statele Unite, China sau Uniunea Europeană pot juca rolul de mediator între părțile în conflict.

Miniștrii altor țări din UE au arătat deja Ungariei consecințele acțiunilor lui Orban și la prima ședință a președinției Ungariei, găzduită la Budapesta, pentru a discuta despre politica industrială, s-au prezentat doar șapte miniștri din alte țări și nici un comisar european nu a participat.

Urmărește-ne pe Google News