Într-un mesaj adresat de Ziua internaţională a romilor, Manea a cerut atribuirea unui imobil cu destinaţia Muzeul Naţional de Istorie şi Cultura Romilor.
„În calitate de reprezentant din partea minorităţii rome în Parlamentul României, fac un apel, de la această tribună a Parlamentului, către preşedintele României şi către domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a susţine demersurile instituţionale prevăzute de altfel de Legea 238 din 2023 pentru atribuirea unui imobil cu destinaţia Muzeul Naţional de Istorie şi Cultura Romilor. Anul trecut vă reamintiţi că, aici, în calitate de Cameră decizională, dumneavoastră, distinşii mei colegi, aţi adoptat legea privind înfiinţarea primului Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor. Romii iubesc România, romii îi respectă pe cetăţenii acestei ţări. La Mulţi Ani romilor de pretutindeni! La Mulţi Ani romilor din România!”, a transmis deputatul Manea.
Cătălin Manea a amintit că Parlamentul a adoptat, în 2006, o lege iniţiată de fostul deputat Nicolae Păun prin care data de 8 aprilie este recunoscută în ţara noastră ca sărbătoare a etniei romilor.
„Astăzi, 8 aprilie, este o zi cu multiple semnificaţii. În anul 1971, la primul Congres internaţional al romilor, care a avut loc la Londra, au fost adoptate principalele simboluri ale minorităţii rome de pretutindeni, respectiv drapelul internaţional al romilor şi Imnul internaţional al romilor Gelem, Gelem. Romii sunt cei care convieţuiesc de peste şase secole alături de români, romii sunt cei care au luptat alături de români pentru întregirea ţării. Romii sunt cei care au fost prezenţi pe câmpurile de luptă în Primul şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a evidenţiat Cătălin Manea.
El a subliniat că romii au dat ţării nenumărate personalităţi culturale din rândul cărora i-a amintit pe marele violonist Ion Voicu, Grigoraş Dinicu, Gabi Luncă, Romica Puceanu, Johnny Răducanu.
Ciolacu: Vă asigur de consecvenţa eforturilor în combaterea rasismului, xenofobiei şi discriminării
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea etniei romilor din România şi a reafirmat angajamentul Guvernului de „a promova toleranţa şi să vă asigur de consecvenţa eforturilor în combaterea rasismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură”, notează News.ro.
„Marcăm, astăzi, două evenimente dedicate cetăţenilor aparţinând etniei rome: «Ziua Internaţională a Romilor» şi «Sărbătoarea etniei romilor din România». Este un bun prilej să remarcăm, pe de o parte, particularităţile culturii rome, care a îmbogăţit patrimoniul nostru cultural, economia şi societatea românească şi, pe de altă parte, să vedem ce mai avem de făcut pentru ca toţi cetăţenii, indiferent de etnie, să trăiască mai bine în România. Din momentul introducerii măsurilor care să faciliteze accesul romilor la învăţământul liceal şi universitar din anii 1990 până la adoptarea, în 2001, a primei strategii guvernamentale din Europa dedicate îmbunătăţirii situaţiei romilor, România a devenit una dintre primele ţări care au adoptat măsuri concrete de incluziune socială şi combatere a discriminării persoanelor de etnie romă. Măsurile deja implementate au încurajat accesul la educaţie pentru tinerii de etnie romă, au redus discriminarea şi au îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale comunităţilor rome”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Executivului.
În prezent, o serie de instrumente şi instituţii dedicate vin în întâmpinarea aspiraţiilor identitare, culturale, economice şi sociale ale romilor, a continuat Ciolacu.
„Un pilon de bază în procesul de îmbunătăţire a calităţii vieţii persoanelor de etnie romă îl reprezintă adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 560/28.04.2022 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027. Prin intermediul Strategiei, măsuri precum introducerea materiei opţionale «Istoria, robia şi deportarea romilor» în programa şcolară au devenit posibile. O dovadă a progresului în atingerea obiectivelor noastre de combatere a discriminării este şi adoptarea legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România. Profit de ocazie pentru a vă asigura de sprijinul Guvernului României în vederea realizării acestui proiect”, a mai spus premierul.
El a mai spus că „diversitatea este un element imperios în societate, mai ales în lumina evenimentelor globale din ultimii ani, care ne-au amintit cât de mult cântăreşte empatia atât în perioade de criză, cât şi în cotidianul unei societăţi”.
„Cu ocazia acestei zile, doresc să reafirm angajamentul Guvernului României de a promova toleranţa şi să vă asigur de consecvenţa eforturilor în combaterea rasismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură. Implicarea persoanelor de etnie romă în elaborarea şi implementarea politicilor publice care li se adresează va conduce la creşterea încrederii şi respectului reciproc. Diversitatea este un element imperios în societate, mai ales în lumina evenimentelor globale din ultimii ani, care ne-au amintit cât de mult cântăreşte empatia atât în perioade de criză, cât şi în cotidianul unei societăţi. Cu înţelegere şi respect faţă de diversitate, combatem pas cu pas stereotipurile şi prejudecăţile pentru ca, împreună, indiferent de etnie, să trăim într-o societate mai inclusivă, modernă şi ataşată valorilor europene. Le urez cetăţenilor români de etnie romă: La mulţi ani!”, a conchis şeful Guvernului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 09.04.2024, 01:18
Fereste-ma Doamne de prieteni care ma iubesc ca de dusmani ma feresc singur. Da ar trebui spus cum au ajuns *** in tarile romane, dar sa ne amintim ca nu au avut proprietati si boierii i-au eliberat si le-au dat paman sa isi faca sate. Cat valoreaza azi pamantul? Sa ne amintim si de locuintele sociale din anii 70 pana in prezent. Cat valoreaza? Si sa ii multumim ca ne-a amintit de educatie si facilitatile oferite in anii 90. Pai daca am doi copii si pe unul il favorizez, il favorizez fata de ce?! Nu il defavorizez pe celealalt? Deci pt tot fovoritismul primit romanii si toate celelalte etnii sunt defavorizate. Locuri din licee si facultati nu sunt ocupate de germani, cehi, lipoveni, turci, bulgari ca stau libere fiind rezervate pt unii.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mucificator • 08.04.2024, 22:42
Ce tupeu au prins! Personalități culturale? Lăutari de doi lei personalități culturale? Au luptat în cele două războaie mondiale? Muzeu național? Nu vor și teritorii pe care să înființeze un stat?
Ceacafa • 08.04.2024, 22:10
sa cumpere un imobil ca au *** destul aur si bani din furturi si vrajitorii (care ar trebui sa fie interzise prin lege)
Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism.