„Ne exprimăm speranţa că de marţi încolo, în momentul în care ne aşezăm la masă, vom ajunge la lucruri concrete pe care să le convenim în interesul salariaţilor, în interesul firmei Poşta Română. Şi în urma consultării cu colegii din teritoriu, am decis să închidem calendarul de acţiuni de protest pe care îl aveam în desfăşurare şi, în funcţie de rezultatele pe care le vom avea în urma discuţiilor cu compania, vom comunica ce avem de făcut”, a declarat preşedintele sindicatului după întâlnirea cu conducerea Poştei Române, mediată de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan,
Salarizarea, cea mai mare problemă
Întrebat care sunt revendicările angajaţilor Poştei Române, liderul sindicatului a spus că „problema cea mai mare la nivelul Poştei este cea legată de salarizare”.
„Însă ca această problemă să se rezolve sau să capete o direcţie de rezolvare, trebuie să se identifice soluţii concrete şi rapide de creştere a businessului de poştă, de creştere a veniturilor companiei, de creştere a activităţii din care să rezulte venituri care să se întoarcă către salarii. Deci salarizarea este, dar în acelaşi timp, ca ea să poată fi rezolvată, este nevoie de mai multă implicare în zona de management, în zona de dezvoltare a companiei”, a transmis Ionel Oţelea.
Întrebat care este salariul mediu în cadrul Poştei Române, liderul de sindicat a răspuns că “undeva la 4.000 de lei brut, 4.200, probabil după majorarea salariului minim pe economie”. Potrivit acestuia, circa 15.000 – 16.000 de salariaţi ai companiei în momentul ăsta sunt aproape de salariul minim pe economie sau foarte puţin peste.
„Nu ne gândim neapărat să creştem salariile, ne gândim să le putem plăti şi pe acestea”
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a afirmat că această companie este una profitabilă, dar că nu poate susţine o creştere a salariului minim cu 20-30 de procente.
„Am reuşit ca anul trecut să avem o creştere a cifrei de afaceri de 7,5%, ceea ce înseamnă peste 100 de milioane de lei, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani, aş putea spune. Mergând pe acest trend, ne aşteptăm ca şi cifra de afaceri pentru anul acesta să crească aproape de 10%, dar într-adevăr, cred că nicio companie, mai ales de magnitudinea Poştei Române, nu poate să susţină o creştere a salariului minim cu 20 sau chiar cu 30 la sută, cum se preconizează că va fi de la 1 ianuarie”, a afirmat Valentin Ştefan.
El a menţionat că se încearcă aducerea de modalităţi noi de automatizare astfel încât nimeni să nu îşi piardă locul de muncă.
La începutul săptămânii, sindicaliştii din Poşta Română au protestat la Ministerul Digitalizării, reclamând lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 12.10.2023, 10:32
Puturosi aia mai vor salari marite .....ca te duci la posta ai 2-3 persoane in fata si stai o juma de ora ca le e si lene sa vb....
Simona.T • 12.10.2023, 09:36
Sa le puna si la astia spor de lipit timbrul pe plic, si scuipatul asta poate fi extenuant