Temerile că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiștii proruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.
Într-un interviu acordat Reuters, ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a spus că este clar că exploziile recente au loc ca urmare a războiului din Ucraina.
„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vor pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea”, a declarat Popescu.
Vor să facă jocuri care aprind tensiunile, provocând populația din Transnistria și producând nervozitate în rândul populației Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă.
Nicu Popescu:
Vineri, 13 mai, la Tiraspol, a avut loc un atac cu cocktailuri Molotov, la Comisariatul Militar. „Provocări de proastă calitate în Transnistria”, a scris presa moldovenească.
Pe de altă parte, într-un interviu pentru postul italian Rai 1, citat de Ukrainska Pravda, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu consideră că posibilitatea unei ofensive a unui grup rusesc de pe teritoriul Transnistriei ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Kiev.
Zelenski: „Poate fi o provocare, dar nu vedem o mare amenințare acolo”
„Ar putea avea loc un atac în Transnistria, unde 100% din populație este controlată de Rusia. Acolo sunt atât trupe locale, cât și rusești. Este posibil să fie până la 15.000 de oameni, dar nu sunt foarte pregătiți. Ei nu au granițe cu Rusia, ci doar cu noi și cu Moldova. Ei pot avea trupe suplimentare doar pe cale aeriană, pe mare…”, a spus Zelenski.
„Această parte a grupului, dacă pleacă, nu ne este foarte frică de ei, pentru că până la 3.000 din acești 15.000 de oameni știu cum să lupte. Poate fi o provocare, dar nu vedem o mare amenințare acolo”, a adăugat Zelenski.
Zilele trecute, directorul de comunicații al SUA afirmase că „Putin este decis să extindă războiul din Donbas până în Transnistria”.
Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina