UPDATE 17.30. Liderii protestatarilor i-au cerut președintelui Parlamentului să fie anulat votul de ieri, acesta fiind așteptat să dea un răspuns până mâine, la ora 13.00.
Renato Usatîi a amenințat că vor ieși în stradă 50.000 de persoane, inclusiv în străinătate, subliniind faptul că protestele sunt pașnice.
Igor Dodon a propus ca dată pentru alegerile anticipate 3 aprilie și a amenințat că protestele vor continua, dacă răspunsul va fi unul negativ.
UPDATE 16.20. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, liderul socialiştilor, Igor Dodon, şi liderul Partidului Nostru, Renato Usatii, au ajuns la Reşedinţa de Stat, după ce au plecat de la Curtea Constituțională. Cei trei discută la această oră cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Presei nu i s-a permis accesul.
Mii de persoane protestează în fața Parlamentului,. Clădirea este păzită de mii de angajați ai Ministerului de Interne, care au format un cordon.
UPDATE 16.05. Radio Chișinău transmite că peste 7.000 de persoane se află pe străzile din Chișinău.
La Curtea Constituțională, deputații socialiști au depus o contestație în care cer anularea votului de miercuri din Parlament.
UPDATE 15.20. Protestatarii au ajuns la Curtea Constituțională, unde contestă modul în care a fost învestit Guvernul Filip. Anterior, manifestanții au mers la Moldtelecom, unde au cerut să se restabilească Jurnal TV în pachetele de cablu, care ar fi fost scos aseară.
Kremlinul a transmis un mesaj prin care a cerut tuturor părților implicate să nu recurgă la violențe.
„Kremlinul cere tuturor părților să respecte legea și să dea dovadă de calm, desigur, și speră că toate forțele care sprijină o tabără sau alta a oponenților se vor abține de la orice acțiuni violente”, este mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.
UPDATE 11:37 – Protestele la Chișinău au reînceput. În stradă s-au adunat deja sute de oameni.
UPDATE 11:35 – Noul Executiv primeşte asigurări de susţinere din partea administraţiei de la Bucureşti
„Învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcția consolidării stabilității politice în statul vecin”, se arată într-un comunicat oficial al Guvernului de la Bucureşti.
Vezi mai jos toată declaraţia:
„Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor.
Totodată, formarea Guvernului creează cadrul necesar pentru abordarea decisivă, fără răgaz, a provocărilor interne acumulate în ultima perioadă, în întâmpinarea aşteptărilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.
România reconfirmă deschiderea deplină pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral şi accelerarea proiectelor de cooperare în curs, care au ca beneficiari principali cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, România reafirmă voinţa de a susţine toate eforturile avute în vedere de autorităţile de la Chişinău pentru implementarea agendei europene şi de reforme”.
UPDATE 10:19 –Zece persoane au fost rănite şi au primit îngrijiri medicale la Chişinău, după ce zeci de protestatari au pătruns miercuri cu forţa, pentru scurt timp, în Parlamentul moldovean şi au cerut alegeri anticipate, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.
Protestatari au luat cu asalt intrarea principală a Legislativului, după ce parlamentarii au dat votul de încredere unui Guvern proeuropean.
Ei au fost opriţi să intre mai departe în Parlament de către forţele antirevoltă ale poliţiei.
Şapte poliţişti şi trei persoane au primit îngrijiri pentru răni la nivelul capului, inclusiv fostul şef de stat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, şi liderul platformei Dreptate şi Adevăr (DA) Chiril Motpan.
UPDATE 9:36 – Liderii opoziției parlamentare și extraparlamentare îndeamnă populația din toată țara să iasă din nou la proteste contra Guvernului nou investit în mare grabă și pe furiș, informează UNIMEDIA.
Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon, au anunțat ieri în cadrul unei emisiuni TV că protestele vor continua.
De ce se protestează la Chișinău
Notabil este şi faptul că tot mai mulţi analişti politici din Basarabia, printre care şi Vladimir Socor, consideră că nominalizarea lui Pavel Filip la fotoliul de premier, ar fi o manevră de control indirect asupra Guvernului de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Prim-vicepreşedintele PD a încercat de două ori să se autoimpună la funcţia de prim-ministru, însă preşedintele Timofti i-a respins candidatura. Astfel că acesta şi-a propus omul de încredere.
Organizatorii protestului din fața Parlamentului sunt grupurile de opoziție pro-ruse, dar printre manifestanți sunt, de asemenea, si participanții mișcarii de protest care cred că noul guvern, format de aceleași partide ca și cel anterior, nu va inceta practicile de coruptie.
Republica Moldova are, de miercuri, un nou Guvern. Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Pavel Filip. În fața Parlamentului, sute de persoane au protestat împotriva votului și câteva dintre acestea au reușit să intre în clădire. Sute de polițiști au fost mobilizați la fața locului. Protestele l-au determinat pe președintele Nicolae Timofti să amâne ceremonia de depunere a jurământului pentru noul Guvern, care a avut loc, până la urmă, în cursul nopții de miercuri spre joi.
Miercuri, sute de persoane au protestat împotriva Guvernului condus de Pavel Filip, învestit în aceeași zi. Oamenii au dat jos gardul de protecție și au avut loc îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine. Aceștia din urmă au încercat să intervină pentru a-i dispersa pe manifestanții care cer anularea votului de astăzi din Parlament. Nemulțumiții strigă „Hoții”, „Jos trădătorii”, „Nu plecăm acasă” și cer alegeri anticipare.
Protestatarii au forțat gardul și au intrat în Parlament, cu ajutorul unor răngi. Potrivit publika.md, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a încercat să calmeze spiritele şi a îndemnat protestatarii să nu intre şi să nu devasteze clădirea Parlamentului. În interior, s-au aruncat fumigene și mai mulți jurnaliști au rămas blocați în incinta clădirii.
Polițiști atacați cu spray-uri lacrimogene
Protestatarii au folosit spray-uri lacrimogene împotriva polițiștilor, care și-au pus măști anti-gaz. Forțele de ordine blochează intrarea în clădirea Parlamentului și au primit ultimatum de la protestatari, să o deblocheze. Mulțimea este furioasă și a început să-i scoată cu forța pe polițiști din fața intrării. Forțele de ordine au început să părăsească sediul Parlamentului, iar protestatarii continuă să se îmbulzească în incinta Legislativului și înaintează către un alt nivel al clădirii, după ce au forțat intrarea în sala unde sunt blocați jurnaliștii.
În urma violențelor, zece persoane au fost rănite (șapte polițiști și trei civili). Acestea au suferit traumatisme ușoare, iar viața lor nu este pusă în pericol, au spus medicii. La fața locului s-au deplasat cinci ambulanțe.
Lovit a ieșit și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta a fost atacat de protestatari în timp ce încerca să iasă din clădirea Parlamentului. Politicianul s-a ales cu capul spart.
Potrivit unimedia.info, în jurul orei 21, protestatarii au fost evacuați din Parlament, iar circă o oră mai târziu, mai mulți manifestanți au început să se retragă.
Apel la calm
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău și face apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip.
„Îndemnăm la calm și facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat citat de Agerpres.
Același apel a fost transmis și de Uniunea Europeană. ”Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova”, se comunică într-un mesaj scurt transmis de Delegația UE în Republica Moldova.
Totodată, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru postul public de televiziune că se întreprind măsuri pentru ca toate persoanele care sunt agresate să fie evacuate în siguranță, scrie unimedia.info.
Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova
Noul Cabinet de miniştri, condus de Pavel Filip, a fost votat astăzi de 57 de deputaţi.
„Mulţumesc tuturor colegilor din majoritatea parlamentară, de modul responsabil în care contribuie la evitarea alegerilor anticipate. Le mulţumesc membrilor corpurilor diplomatice şi partenerilor de dezvoltare. Să fie într-un ceas bun”, a spus prim-ministrul Pavel Filip, potrivit publika.md.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat prim-ministru pe Pavel Filip, susţinut de majoritatea parlamentară. Filip a fost propus după ce Ion Păduraru a decis să se retragă din postul de premier al Republicii Moldova, la doar o zi după ce a fost desemnat de preşedintele Nicolae Timofti.
Pavel Filip este inginer de profesie şi a venit în politică în 2011, când prin decret prezidenţial este numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei. Doi ani mai târziu este reconfirmat pentru acest portofoliu.