„Acum avem peste 270.000 de oameni care au trecut granița”, a declarat Natalia Gavrilița pentru BBC. „Peste 100.000 de oameni care au ales să rămână – cel puțin temporar. Pentru o țară precum Moldova, acestea sunt cifre destul de mari”.

Numărului de refugiați care au venit în Republica Moldova din Ucraina a generat o creștere de 4% a populației de 2,5 de milioane a statului situat între România și Ucraina.

Premierul Gavrilița a adăugat că civilii moldoveni ajută la adăpostirea și îngrijirea refugiaților care sosesc cu miile în fiecare zi.

„Suntem foarte îngrijorați de consecințele economice ale războiului… care lovește în mod deosebit o țară ca Moldova, una dintre cele mai sărace din Europa”, a spus ea. „Cu siguranță avem nevoie de ajutor din exterior.”

Un sprijin a fost deja acordat de către Germania care a propus să ia 2.500 dintre refugiații veniți în Republica Moldova, potrivit Politico. „Europa și țara noastră sunt solidare cu voi. Vom lua refugiați de la tine”, i-a transmis Annalena Baerbock, ministru de Externe al Germaniei, omologului său moldovean Nicu Popescu în timpul unei vizite în Moldova.

Conform planului, refugiații ucraineni vor ajunge în Germania în mare parte cu autobuzul datorită unui coridor care va fi deschis prin România.

În prezent, Moldova adăpostește aproximativ 105.000 de refugiați ucraineni, potrivit datelor Națiunilor Unite. Peste 1,5 milioane sunt în Polonia și aproximativ 235.000 în Ungaria.

Foto: Profimedia

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News