Parlamentul Republicii Moldova a dat vineri votul de încredere guvernului condus de Natalia Gavriliţa, şefa noului guvern, nominalizată de preşedinta Maia Sandu.
Guvernul a primit 61 din cele 101 voturi ale legislativului de la Chişinău, toate voturile pentru venind din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care a câștigat detașat alegerile din 11 iulie.
Șefa guvernului a declarat că gestionarea pandemiei de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anticorupție, creșterea veniturilor cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021 sunt cele patru obiective prioritare.
Natalia Gavriliţa a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă ţara: migraţia şi scăderea natalităţii, infrastructura rea, sistemul de educaţie şi sănătate precar. De asemenea, ea s-a referit la promovarea politicii externe active şi întreprinderea paşilor necesari pentru aderarea ţării la UE.
Componența guvernului
Dincolo de șefa guvernului, executivul de la Chișinău mai are în componență trei femei, inclusiv pe titulara portofoliului Internelor, Ana Revenco, prima femeie care ocupă acest post.
După votul deputaților, în Guvern intră următorii miniștri:
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu
Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
Ministerul Infrastructurii: Andrei Spînu
Ministerul Finanțelor: Dumitru Budeanschi
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatîi
Ministerul Educației: Anatolie Topală
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan
Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu
Ministerul Agriculturii: Viorel Gherciu
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătaru
Viceprim-miniștri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare)
Primele măsuri
„În primul rând, gestionarea eficientă a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, aici vom crea un consiliu de experți, medici, care să furnizeze Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în comun cu instituțiile specializate ale statului în analize și prognoze ale situatiei pandemice în R. Moldova și în lume”, a spus Gavrilița.
În acest context, candidata desemnată a mai menționat că va monitoriza spațiul informațional în vederea combaterii dezinformării și/sau informării manipulatorii cu privire la situația pandemică și la acțiunile de prevenire a răspândirii infecției.
De asemenea, va asigura accesul nelimitat, imediat și gratuit tuturor persoanelor cu simptome clinice la teste PCR sau rapide antigene, prin creșterea capacității de testare a laboratoarelor publice și private, inclusiv la domiciliu. Și nu în ultimul rând, Guvernul Gavrilița se angajează să asigure testarea obligatorie și regulată a personalului medical.
A doua prioritate pe termen scurt este demararea reformei justiției și pachetului anticorupție.
„Ne vom concentra pe eliberarea din funcție a persoanelor din conducerea ministerelor, altor autorități administrative centrale, Cancelariei de Stat, precum și a structurilor organizaționale și a instituțiilor din sfera de competență a acestora, inclusiv din servicii desconcentrate care s-au manifestat prin ineficiența în activitate, care au comis sau au admis ilegalități și au promovat grupuri de interese și/sau au fost implicați contrar legii în acțiuni de defavorizare a partidelor politice sau a concurenților electorali și vom numi în locul acestora persoane integre și profesioniste”, a adăugat Natalia Gavrilița.
Cea de-a treia prioritate este creșterea veniturilor populației și protecția grupurilor sociale vulnerabile.
„După cum am promis, în trimestrul patru al acestui an vom crește pensia minimă la 2.000 de lei și vom elabora un concept de dezvoltare a sistemului de asigurări sociale pe termen mediu. Vom majora pensia minimă pentru dizabilitate și alocațiile pentru dizabilitate”.
Ultima prioritate pe termen scurt ține de inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021 în vederea identificării surselor pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în pachetul de suport și pentru a asigura echitatea distribuirii capitale.
„Vom purcede imediat la realizarea condițiilor necesare, inclusiv prin votarea legilor în Parlament pentru asistența macrofinanțării europene. Vom institui un mecanism de monitorizare a executării proiectelor mari și a absorbției fondurilor externe, în special a celor dedicate combaterii pandemiei și susținerii întreprinderilor mici și mijlocii”, a conchis Gavrilița.