„Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”, a spus Andrei Spînu.
„Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că din cauza lor a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite. Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Avem un contract în vigoare, iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a declarat Andrei Spînu.
Ministrul moldovean al infrastructurii a mai menționat că nu există vreun document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul către Tiraspol, în autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană.
„Nu există un astfel de document. Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda. Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva – asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi”, a precizat Andrei Spînu.
„Acțiunile lor au depășit cadrul economic și comercial. Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului. Avem cu Gazprom un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot”, a afirmat Andrei Spînu.
Anterior, oficialul de la Chișinău a anunțat un acord energetic care va reduce riscul penelor masive de curent, prin care compania de stat Energocom va cumpăra energie electrică de la Cuciurgan, cea mai mare centrală electrică a țării, situată în Transnistria.
FOTO: EPA