Decizia instanțe vine la aproape o săptămână după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul depus de partid, care a contestat prima decizie a Curții de Apel Chișinău.
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral care a avut loc pe 5 noiembrie.
Ea a avut loc la bază un raport făcut de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra Republicii Moldova și implicarea Rusiei în alegeri.
Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că Rusia ar fi alocat peste un miliard de lei pentru destabilizare Moldova, iar banii ar fi utilizați inclusiv de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului „Șansă”, după ce partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că decizia a fost luată „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic «Şansă»”.
Partidul „Şansă” este afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtului miliardului”. Primul partid al oligarhului, care îi purta numele, a fost dizolvat printr-o decizie a Curții Constituționale.
Atunci, președinta Republicii Moldova spunea că este o decizie în beneficiul țării. „Un partid politic creat din corupţie şi pentru corupţie este un pericol pentru sistemul constituţional şi securitatea statului”, spunea Maia Sandu după decizia de dizolvare.
Fostul deputat Ilan Șor a condus în ultimii ani partidul prin teleconferințe. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului”, Șor a fugit din țară în 2019.