• Expertul moldovean Sergiu Ostaf atrage atenția și asupra riscurilor ca serviciile secrete din Republica Moldova să abuzeze de puterile crescute, ceea ce ar afecta exact domeniul de care țara are nevoie cel mai mult: speranțele democratice și de îmbunătățire a vieții oamenilor. 

Sergiu Ostaf este expert în democratizare, drepturile omului și securitate, cu experiență de 20 de ani în țările din Europa de Est și are studii obținute în R. Moldova, România, Marea Britanie și SUA. El consideră că Vladimir Putin stă cu ochii pe Republica Moldova. Nu pentru că Chișinăul este o țintă primară a Moscovei. Ci pentru că Rusia visează să folosească Republica Moldova pentru a crea probleme suplimentare Kievului și Occidentului în contextul războiului ruso-ucrainean. 

Cum a început subiectul

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat pe 13 februarie Rusia că plănuiește o lovitură de stat cu ajutorul unor cetățeni instruiți militar, camuflați în civili, care ar urma să desfășoare „acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții”, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

Cu două zile înainte, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că militari ceceni care au luptat în Ucraina ar putea fi trimiși în Republica Moldova, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia plănuiește o lovitură de stat la Chișinău în viitorul apropiat.

Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Recomandări
Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Rețelele Rusiei din Republica Moldova s-au mobilizat 

„Dacă lăsăm la o parte dimensiunea militară a problemei și analizăm acțiunile subversive de destabilizare a Republicii Moldova, afirmațiile președintei Sandu, președintelui Zelenski și secretarului Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei sunt credibile”, consideră Sergiu Ostaf, amintind de alte situații asemănătoare din trecut, în special din anii 2007, 2014 și 2019.

Expertul distinge câteva elemente clare, care indică lansarea planului de destabilizare a Republicii Moldova.

„În primul rând, observăm contextul unei incertitudini social-politice și o nemulțumire față de prețuri și nivelul de trai, ceea ce reduce încrederea societății în autorități. Un al doilea aspect important este consolidarea unor actor politici și nonpolitici sprijiniți direct de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova. S-a mobilizat și mediul de afaceri apropiat de Moscova, observându-se o coalizare a actorilor politici, a celor din lumea criminală și de afaceri. Se observă o mobilizare și o coerență ca la comandă a actorilor sprijiniți de Kremlin, direct sau indirect”, constată analistul.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, declarațiile politicienilor proruși din Republica Moldova au devenit mai spinoase, fiind completate cu amenințări directe venite dinspre Moscova. 

Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”
Recomandări
Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”

„Declarațiile liderilor de la Moscova sunt decriptate de oamenii Rusiei la Chișinău ca un semnal de lansare a unor acțiuni subversive”, observă specialistul.

Moartea ciudată a fostului primar al Chișinăului

Expertul în securitate și democratizare de la Chișinău nu exclude niciuna dintre metodele folosite de regimul lui Vladimir Putin în mod frecvent: de la propagandă la violență fizică, țintită împotriva celor care deranjează. „Au fost diferite cazuri în trecut. Au dispărut unioniști de referință, au murit în circumstanțe dubioase o serie de lideri de opinie, cum ar fi primarul Chișinăului Nicolae Costin. Capacitatea Rusiei de a elimina persoanele neconvenabile este cunoscută la Chișinău, dar și în întregul spațiu postsovietic”, susține Ostaf.

Rusia dispune de o rețea de agenți secreți și de influență la Chișinău, pe care îi poate mobiliza oricând. Expertul crede că Rusia va conta tot mai mult și pe diverse grupuri din statele și regiunile cu care Moscova cooperează foarte bine. Tabloul general al situației din Republica Moldova oferă credibilitate declarațiilor Maiei Sandu, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele acțiuni violente și o lovitură de stat.  

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Toate aceste elemente ale războiului hibrid devin tot mai sincronizate, de aceea, nivelul mare de îngrijorare la Chișinău nu este o exagerare, potrivit analistului. El susține că „suntem în fața unei furtuni politice” și presupune că proiectul de destabilizare poate fi realizat timp de 2-3 luni.

Haosul controlat din Republica Moldova, un scenariu real, dar nu iminent

„Planul Rusiei este realizabil, dar nu iminent, pentru că discutăm deja despre el și pare a fi dejucat într-o oarecare măsură în cooperare strânsă cu partenerii noștri. Probabilitatea scenariului descrește, dar nu dispare”, analizează Sergiu Ostaf.

Întrebat de Libertatea ce își dorește Rusia să obțină la Chișinău, expertul arată că Republica Moldova nu este o țintă primară a Kremlinului. Vladimir Putin vrea să folosească acest stat pentru a crea probleme suplimentare Ucrainei și Occidentului  în contextul războiului din statul vecin. 

Pentru Rusia, dezechilibrarea Republicii Moldova ar fi o probă a eșecului Occidentului de a democratiza țara și de a spulbera speranțele celor 2,6 milioane de locuitori de a-și schimba viața în bine, conform regulilor economiei de piață. 

„Să nu uităm de depozitele de muniții de la Cobasna și alte resurse ale Moldovei care pot fi folosite de Rusia. Se dorește crearea unui haos controlat direct de Kremlin în proximitatea României și a Ucrainei”, menționează expertul.

Mesajele severe ale președintei Maia Sandu, văzute diferit în Moldova divizată

În ciuda divizărilor sociale și lingvistice din interiorul Republicii Moldova, tot mai mulți cetățeni cred în seriozitatea avertismentelor lansate de președinta Maia Sandu, consideră Sergiu Ostaf, observând o schimbare evidentă de discurs la nivelul liderilor de la Chișinău. Mulți au abandonat poziția calmă și neutră, preluând mesaje severe privind viitorul statului lor.

„La început, în toamna anului trecut, mesajele liderilor de la Chișinău erau văzute de societate prin prisma luptelor politice interne”, amintește Ostaf. „Acum însă, după ce tot mai mulți experți independenți au arătat că stabilitatea social-politică este amenințată, o parte bună a societății a început să creadă în aceste mesaje”, precizează analistul.

Cu toate că mesajul de urgență devine tot mai credibil, se observă o luptă de opinii într-o serie de „regiuni complicate” precum Găgăuzia sau nordul Moldovei. „Acolo avem nevoie de mesaje adaptate și nuanțate, dar nu cred că se va reuși mare lucru în viitoarele luni. De aceea, divizarea internă din Moldova se va păstra”, consideră Ostaf.

Republica Moldova are nevoie de depolitizarea discuțiilor privind securitatea

Expertul recomandă autorităților din Republica Moldova să evite politizarea mesajelor privind securitatea țării. „Trebuie să vorbească experții, specialiștii, și nu doar politicienii. Așa au făcut, de fapt, colegii noștri ucraineni. Acolo nu a vorbit doar Zelenski despre primejdiile de securitate, ci și o serie de experți sau oficiali cu competențe”, susține specialistul, adăugând că mesajul autorităților devine astfel mult mai credibil.

De asemenea, în Republica Moldova sunt necesare o serie de campanii de informare directă, „din ușă în ușă”, pentru a crește nivelul de reziliență față de propagandă și destabilizare prin mass-media.

Propuneri de soluții: de la unirea cu România până la consolidarea Serviciului de Informații și Securitate

Într-o scrisoare deschisă, adresată „președinților celor două state românești”, Maia Sandu și Klaus Iohannis, fostul președinte al Parlamentului Republicii Moldova și președinte interimar, Mihai Ghimpu, susține că pericolul unui război în Basarabia este mai mult decât real.

„În situația în care războiul imperialist al lui Putin e lângă hotarele noastre, iar oficiali ai Federației Ruse anunță că următoarea țintă după Ucraina este Republica Moldova, singura soluție de a evita ocupația rusă este unirea cu România”, consideră Ghimpu, solicitând liderilor celor două state să realizeze într-un mod urgent acest proces.

În același timp, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să adopte în scurt timp proiectele de legi menite să fortifice rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în prevenirea și contracararea amenințărilor interne și externe la adresa securității Republicii Moldova.

Expertul atrage atenția și asupra riscurilor ca serviciile de securitate să abuzeze de puterile crescute

Expertul în democratizare și securitate Sergiu Ostaf consideră că soluțiile de ordin tehnic trebuie să primeze asupra celor politice. „Soluția privind unirea este una politică, dar, din păcate, irealizabilă acum. În 1918, au existat un pericol militar iminent și o altă situație care a urgentat acest proces”, susține analistul.

În același timp, Ostaf atrage atenția asupra modului în care vor fi acordate competențe sporite serviciilor secrete de la Chișinău. „În proiectele de legi apar o serie de probleme privind transpunerea în practică a competențelor sporite ale serviciilor de informații. Intenția este bună, însă pot să apară efecte adverse”, susține analistul.

Totuși, instituțiile publice specializate trebuie să se ocupe mult mai serios de identificarea și neutralizarea rețelelor mobilizate de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova, crede Sergiu Ostaf. „Este o activitate care trebuie desfășurată inteligent prin urmărirea fluxurilor financiare, identificarea și destructurarea rețelelor mobilizate”, arată specialistul.

„Armata rusă nu va ajunge până în Republica Moldova. Problemele Chișinăului sunt în interiorul statului”

Într-un interviu pentru Libertatea, analistul militar ucrainean și colonel în rezervă Oleg Jdanov a declarat că „forțele care trebuie să asigure apărarea și securitatea Republicii Moldova sunt foarte slabe”, dar, potrivit aprecierilor specialistului ucrainean, Republica Moldova nu poate fi amenințată de vreun factor extern, ci mai mult de cel intern.

„Este un stat înconjurat de Ucraina și România. Forțele rusești nu cred că au vreo șansă să ajungă până acolo nici pe uscat, nici pe mare și nici pe cale aeriană”, a declarat Jdanov, adăugând că problemele Chișinăului sunt în interiorul statului și mai puțin în afara lui. Totuși, el și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu slaba capacitate a militarilor moldoveni de a se apăra de o eventuală ofensivă a trupelor din Transnistria.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Trandafir   •   18.02.2023, 17:10

Problema R. Moldova este rconomia. Este un stat falimentar la mila Romaniei si UE. Se adauga lipsa resurselor energetice si coruptia generalizata.

.ZORRO.   •   15.02.2023, 18:44

Piticul mincinos vrea sa salveze si Moldova, asa cum a salvat si Ucraina.

.ZORRO.   •   15.02.2023, 18:43

Asta e reteta salvatoare: puteri sporite SRI-ului moldovenesc care va aplica ordinele SUA, cenzura presei, eliminarea opozitiei si vasalitate totala. Functioneaza minunat in Ucraina, va functiona perfect si in Moldova. :)

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Știrileprotv.ro
O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Observatornews.ro
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații
HOROSCOP
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI