Ala Tocarciuc spune că este important și ce vaccin împotriva coronavirusului va oferi România, din cauză că pentru vaccinurile
Pfizer/BioNTech lipsesc frigiderele.

„Pe partea tehnică, adică pe partea de frigidere, reiese că noi nu suntem pregătiți să primim astăzi 200.000 de doze în cazul în care România ne va oferi vaccin produs anume de Pfizer. Și aici e un mare semn de întrebare: care anume vaccin va fi oferit de România? În Uniunea Europeană se administrează vaccinul Pfizer/BioNTech, în Marea Britanie – vaccinurile produse de Moderna, Pfizer și AstraZeneca”, a declarat Ala Tocarciuc.

Consultantul în domeniul medical din Republica Moldova a precizat că și în cazul recepționării de vaccinuri produse de Moderna vor fi probleme.

„Diferența de temperatură este doar un aspect tehnic și el se referă doar la frigidere în cea mai mare parte, la condițiile de păstrare. În rest, toate celelalte procese practic sunt aceleași pentru oricare vaccin care va intra în Republica Moldova de la oricare producător”, a spus Ala Tocarciuc.

O mare problemă o reprezintă și timpul în care se înregistrează un nou produs pe piață, acesta fiind, în cel mai fericit caz, de 90 de zile.

„Noi avem un proces care durează 90 de zile pentru a admite un produs pe piață. Deci, de aici se începe – pe care cale de aprobare regulatorie va merge Republica Moldova cu vaccinurile anti-COVID? Dacă vom merge pe calea de omologare a produsului, atunci cel puțin 90 de zile sunt necesare pentru acest proces”, a precizat Ala Tocarciuc.

Expertul din Republica Moldova spune că o altă cale de emitere a unei licențe pentru un produs nou o reprezintă o clauză conform căreia, în cauzul unei epidemii, se permite importul medicamentelor neînregistrate.

Numai că și aici se vor întâmpina probleme, pentru că „trebuie să știi cine e producătorul, trebuie să ai certificate de calitate, deci deja trebuie să fie cunoscută multă informație la acest moment”.

În ceea ce privește donația de vaccinuri anti-COVID-19 din România, Ala Tocarciuc spune că, în cazul în care vine în calitate de ajutor umanitar,
atunci el va trebui să fie trecut prin comisia de ajutoare umanitare și să fie emisă permisiunea de a fi importat ca ajutor umanitar.

În acest caz, nu se va mai plăti TVA de 8% din sumă, însă și acest proces are nevoie de timp.

Ala Tocarciuc a calculat că, din momentul în care vaccinul ar ajunge în Republica Moldova, ar dura între 4 și 6 săptămâni ca să fie demarată campania de vaccinare.

„Dacă se va face un plan bun de pregătire a țării către vaccinare și acest plan să fie coordonat în așa fel ca să fie sincronizate niște procese, să fie pregătiți în paralel și oamenii, și infrastructura, și procesele de reglementare să fie făcute, atunci eu cred că noi am putea să pregătim țara în 4-6 săptămâni…”, a concluzionat Ala Tocarciuc.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News