Astfel, potrivit unui studiu al Institutului Viitorul pentru Dezvoltare și Inițiativă Economică din Chișinău (IDIS), numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,8 milioane, inclusiv cetățenii din regiunea separatistă Transnistria, unde au mai rămas cu puțin peste 300.000 de cetățeni moldoveni.
În anul 1991, populația Moldovei era de 4.264.000 de oameni, inclusiv cei din Transnistria, al căror număr era estimat la 731.000. În consecință, timp de 30 de ani, numărul moldovenilor rămași în țară scăzuse cu 1,5 milioane, cu 1,036 milioane mai puțini pe malul drept al Nistrului și cu 425.000 mai puțini în Transnistria.
„Nu cred că am mai găsi o altă țară din Europa sau vreo altă regiune unde să se înregistreze o asemenea scădere a populației, așa cum se întâmplă pe malul stâng al Nistrului (n.r. – Transnistria)”, a precizat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS.
Această scădere accentuată de populație pune în pericol existența statului, afirmă și politologul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.
„Miza este imensă. Vorbim chiar despre supraviețuirea unui stat. În decursul istoriei, au existat state care au apărut și au dispărut. Criza populației din Moldova vizează însăși validitatea existenței sale ca stat”, a precizat Goșu.
El invocă două soluții pentru a opri scăderea populației: un succes al coaliției guvernamentale și o economie ameliorată ar putea încetini ritmul depopulării.
„Nu există țări fără oameni – de aici, marea problemă și marile greutăți pe care le întâmpină noul guvern”, a declarat el.
EuObserver notează că pentru ca situația să se schimbe, Moldova trebuie să își restructureze complet guvernarea și să se rupă complet de practicile din trecut ale oligarhilor – o misiune pe care actualul guvern a declarat că și-o asumă.