Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat amiralul Hofman pentru publicația belgiană de știri VRT, în timp ce îi vizita pe soldații belgieni staționați în România.
Limbajul președintelui rus Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca ei (rușii, n.r.) să aibă și alte idei mai târziu. Fie spre sud, în (Republica) Moldova, fie spre statele baltice”, a spus el.
„Europa trebuie să se pregătească de urgență și să arate clar că se poate apăra” și că „va contraataca dacă va fi necesar”, a mai declarat Hofman, care este șeful forțelor armate belgiene.
„Rusia a trecut la o industrie de război”
Ucraina a respins invazia pe scară largă a trupelor ruse, care a început în februarie 2022 și care nu dă semne că s-ar domoli în ciuda rezistenței acerbe a forțelor Kievului.
„Rusia a trecut la o industrie de război”, a adăugat Hofman.
Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului pe care îl duc împotriva Ucrainei, această slăbiciune este „temporară”, a mai spus el.
Dacă Rusia va câștiga războiul, „va regenera în cele din urmă mașina de război și își va reconstrui forțele armate”, a avertizat șeful armatei belgiene.
Republica Moldova se învecinează cu Ucraina, iar una dintre regiunile sale – Transnistria – se află sub controlul unor politicieni susținuți de Kremlin și de trupele ruse. Transnistria a funcționat ca un stat nerecunoscut după prăbușirea URSS, păstrând steagul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.
La vest de Rusia, țările baltice sunt protejate de clauza de apărare comună a NATO – iar un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mai amplu, notează Politico.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Foto: Profimedia Images