Ciorba susține că, în cadrul forumului așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria, va fi lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire la Federația Rusă. A doua zi, pe 29 februarie, când se va adresa Adunării federale de la Moscova, Putin va face acest anunț, afirmă el.
„De aici şi declarația recentă a ministrului rus de externe Lavrov precum că Moscova nu-și va abandona în necazuri cetățenii care locuiesc în Transnistria”, a mai spus Ghenadie Ciorba, un oponent al actualei administrații separatiste de la Tiraspol.
El le-a cerut așa-zișilor deputați ai regiunii să nu accepte să fie luată această decizie, despre care afirmă că îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.
Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat luni convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului, amintește site-ul deschide.md.
Potrivit presei din Transnistria, convocarea a avut loc la solicitarea așa-zișilor primii deputați, care au acuzat Republica Moldova că încalcă drepturile și înrăutățește situația social-economică a transnistrenilor.
O convocare similară a mai avut loc în anul 1990, când aceștia au proclamat republica, și în 2006, când au acuzat Chișinăul de blocadă economică.
Chișinăul spune că „urmărește cu atenție”
După acuzațiile lansate de Ciorba, Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a anunțat, într-un comunicat citat de Radio Chișinău, că „urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali”.
Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora.
Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova:
Totodată, Biroul de Reintegrare al Guvernului a mai transmis că „Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”.
Maia Sandu, în ianuarie: „Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei”
În luna ianuarie, în timpul vizitei sale la Timișoara, Maia Sandu a declarat că Rusia a tot încercat „să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană”.
„Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi întreprindem toate acţiunile ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul (de la Chişinău – n.r.)”, a declarat președinta Republicii Moldova, potrivit Agerpres.
Ea a subliniat că Republica Moldova contează pe sprijinul României şi al comunităţii internaţionale în acest sens, avertizând și că Rusia își va relua activitățile.
„Ştim că în această primăvară, Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei”, a arătat Maia Sandu.
Transnistria este o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cunoscută oficial ca Republica Moldovenească Nistreană, cu o populație majoritar rusofonă. În martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat în unanimitate recunoașterea stării de ocupație a regiunii transnistrene a Republicii Moldova de către Rusia.
.ZORRO. • 23.02.2024, 15:28
In fiecare zi ies la iveala minciunile mariotenelor astora doua: Maia si Zele... Maiuta va avea soarta milogului Zele... o merita.
Domnul • 23.02.2024, 10:51
Bună! Corect zice Daniel 1. Sa se descurce cu mandria si statalitatea lor! PS. Unii batani care au fost pe frontul de est in al doilea razboi mondial ii numea pe unii basarabeni iepuri de hotar pt ca tradau
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 23.02.2024, 13:03
Domnul • 23.02.2024, 10:51
Bună! Corect zice Daniel 1. Sa se descurce cu mandria si statalitatea lor! PS. Unii batani care au fost pe frontul de est in al doilea razboi mondial ii numea pe unii basarabeni iepuri de hotar pt ca tradau
Așa-i, așa-i... Am auzit din surse sigure că nici moldovenii de la vest de Prut nu prea se rupeau cu lupta, așa că, dacă Putin o să vrea să refacă "adevărata" Moldovă, cum mai toarnă trompetele rusești din când în când, eu zic că nu merită să ne obosim să-i apărăm nici pe ăia. Nu mai bine ne lipim toți la Rusia și scăpăm de toate grijile?