Conform unui document consultat de Financial Times, Republica Moldova ar urma să-și intensifice partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului comunitar.
În timp ce Constituția Republicii Moldova garantează neutralitatea și exclude astfel apartenența la NATO, pactul de securitate cu UE ar „constitui cel mai profund pas oficial de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, notează sursa citată.
Acest parteneriat de securitate și apărare este convenit pe fondul unor amenințări repetate de la Moscova precum că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei dacă se va alinia cu Occidentul.
Republica Moldova, care consideră Rusia o amenințare la adresa securității sale, a semnat recent un acord bilateral de securitate cu Franța.
De asemenea, micul stat situat între Ucraina și România, stat membru NATO și UE, primește asistență financiară din partea UE pentru a-și consolida apărarea și susținere diplomatică. De exemplu, UE a impus sancțiuni împotriva unor entități legate de Rusia, care încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin atacuri hibride și eforturi de a influența scena politică de la Chișinău în sensul dorit de Kremlin.
Noul parteneriat ar urma să integreze Republica Moldova în inițiative legate misiunile de apărare ale UE și de industria europeană de apărare, inclusiv în achiziții comune. În plus, va căuta să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra de manipulările străine, amenințările cibernetice și teroriste.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocieri. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”, a adăugat acest oficial.
Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și urmează să fie aprobată oficial săptămâna viitoare, au spus oficialii consultați de Financial Times. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au refuzat să comenteze această informație.
Realist2023 • 14.05.2024, 19:42
Pas important al R. Moldova, au obtinut "umbrela" strategica a UE, isi rup rusnacii parul din cap ! :))
K476 • 14.05.2024, 17:43
Da, Republica Moldova, are nevoie de sustinere in creștere serviciilor de securitate si aparare. Partenerii europeni, ar trebui sa trimita personal si echipamente pe termen nelimitat pentru instruirea serviciilor existente ale tarii.