Senatul american, condus de democrați, a votat pentru adoptarea unui pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari privind soarta pe care o va avea legislația în Camera Reprezentanților, controlată de republicani.
În cadrul unui vot desfășurat înainte de răsăritul soarelui, marți, proiectul a obținut cele 60 de voturi necesare. Pentru a fi promulgat însă, proiectul trebuie adoptat de ambele Camere ale Congresului.
Cu puțin timp înainte de vot, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a respins preventiv pachetul legislativ, spunând că acesta nu include măsuri suficiente de protecție a frontierei – o condiție impusă de conservatori.
„America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a spus Johnson, conform căruia camera inferioară a Congresului va lucra la propria versiune a legislației.
Declarația lui Johnson vine după ce el și alți lideri ai Camerei au contribuit la îngroparea unei versiuni anterioare a legislației care includea măsuri radicale de securitate la frontieră, precum și alte reforme.
Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a eliminat săptămâna trecută textul privind securitatea frontierelor din proiectul de lege.
Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina și Israel este cerut insistent de Casa Albă, care a solicitat fondurile în octombrie, la scurt timp după ce Israelul a fost atacat de Hamas. Problema Ucrainei este și mai serioasă, Kievul aflându-se în acest moment într-o criză de muniție și echipament militar, în fața unei Rusii mult mai bine echipate.
Pentagonul a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor și că riscă să rămână fără muniție.
Republicanii, inclusiv Johnson, au cerut noi măsuri de securitate la frontieră, dar apoi au abandonat acordul bipartizan, pe fondul opoziției fostului președinte Donald Trump. Criticii lui Trump spun că Partidul Republican dorește acum să blocheze orice acord, pentru a ajuta campania electorală a fostului președinte, care marșează pe criza migrației de la granița de sud.
Finanțarea Ucrainei a devenit oricum nepopulară în rândul alegătorilor Partidului Republican, iar Trump a declarat la un miting recent că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu statele NATO despre care consideră că nu cheltuiesc suficienți bani pentru apărare.
Democrații iau acum în calcul o procedură legislativă care l-ar putea ocoli pe Johnson, în cazul în care Senatul va aproba legislația, dar tot vor avea nevoie de votul unui număr de legiuitori republicani.
Dincolo de cele 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, legislația privind securitatea națională include, de asemenea, peste 9 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru Gaza, Ucraina și alte țări, și alocă aproape 5 miliarde de dolari pentru aliații din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan.
parpalache • 15.02.2024, 09:45
Așa cum am tot zis, ajutorul ala va fi votat!Pentru ca Statele Unite iși fac strategii pe termen lung- pe care le pun in aplicare-indiferent de cine va fi la un moment dat in Congres sau la Casa Alba!Iar strategia pentru Ucraina- a fost aprobata inca din 2008-odata cu„Euromaidan” și cu invitarea Ucrainei sa adere la NATO-(la summit-ul de la București)!
DoarDiviziaB • 15.02.2024, 12:49
parpalache • 15.02.2024, 09:45
Așa cum am tot zis, ajutorul ala va fi votat!Pentru ca Statele Unite iși fac strategii pe termen lung- pe care le pun in aplicare-indiferent de cine va fi la un moment dat in Congres sau la Casa Alba!Iar strategia pentru Ucraina- a fost aprobata inca din 2008-odata cu„Euromaidan” și cu invitarea Ucrainei sa adere la NATO-(la summit-ul de la București)!
Adevar graiesti. Totul a fost premeditat de SUA insa exista indivizi care spun ca de fapt poporul ucrianian a decis. Pai nu chiar ... poporul ucrainian a decis cine sa fie presedinte si niste ONG-uri si spalati pe creier portocalii au dat o lovitura de stat in Ucraina. Mai departe stim ce s-a intamplat.
Hqkx33 • 13.02.2024, 17:12
Nici școală nu merita *** ăștia distruși!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.