Republicana Liz Cheney a declarat că Turcia trebuie să suporte „consecințe grave pentru atacul nemilos asupra aliaților noștri kurzi” din regiune.

Inițiativa congresmenilor republicani vine în contextul în care președintele Donald Trump și-a exprimat speranța că va media conflictul, conform BBC.

Turcia a declanșat miercuri o ofensivă militară în nordul Siriei, ca urmare a deciziei președintelui Donald Trump de a retrage militarii americani din regiune.

Criticii susțin că, prin retragerea Statelor Unite, Turcia a primit undă verde pentru a începe atacul în nordul Siriei, despre care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut că are scopul de a crea o „zonă sigură” de-a lungul frontierei de 480 de kilometri cu statul sirian.

Milițiile kurde ale Forțelor Democratice Siriene (SDF) controlează zonele frontaliere. Turcia susține că aceste grupări sunt formate din „teroriști” care favorizează insurgența împotriva armatei turce.

Forțele Democratice Siriene au fost unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Stat Islamic, însă acum acestea spun că au fost „abandonate” de americani.

Potrivit BBC, există temeri potrivit cărora operațiunea turcă ar putea duce la epurarea etnică a kurzilor și la reactivarea ISIS.

Cum vor republicanii să sancționeze Turcia

Un grup format de 29 de congresmeni republicani din Camera Reprezentanților a anunțat inițieze un proiect de lege ce prevede impunerea de sancțiuni asupra autorităților de la Ankara.

„Dacă Turcia vrea să fie considerată un aliat, trebuie să înceapă să se comporte ca atare. Ei trebuie să fie sancționați pentru atacarea aliaților noștri kurzi”, a precizat Liz Cheney.

Congresmenii nu au făcut, însă, nicio referire la retragerea militarilor americani din regiune.

Susținătorii lui Donald Trump sunt acord cu retragerea trupelor

Mai mulți fani ai președintelui american, intervievați de BBC la un miting electoral al lui Trump în Minneapolis, au fost de părere că nu este nevoie ca Statele Unite să fie „polițistul lumii”.

„Cred că e bine că nu ne mai implicăm militarii în problemele Turciei și Siriei. Nu suntem bonele lor”, a spus un tânăr de 24 de ani.

În schimb, Eric Radziej, un pușcaș marin în rezervă, susține că a fost o „greșeală că Statele Unite și-au retras militarii din Afganistan atât de repede”.

„Nu am spus niciodată că nu vom reveni dacă situația degenerează”, a spus militarul.

foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News