UPDATE ora 20:58: Președintele Gotabaya Rajapaksa va demisiona la 13 iulie, în urma protestelor care au zguduit astăzi țara, transmite BBC.

Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Mahinda Yapa Abeywardena, care a fost informat de președinte cu privire la intenția sa de a se retrage din funcția supremă în stat.

Această decizie vine după ce reședința oficială a lui Rajapaska a fost luată cu asalt, sâmbătă, de protestatarii care i-au cerut demisia, după luni de neliniște din cauza crizei economice din Sri Lanka.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 20:45: Casa premierului din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a fost incendiată, după ce au avut loc ciocniri între protestatari și poliție chiar în fața reședinței acestuia din Colombo. Protestatarii au reușit în cele din urmă să pătrundă pe proprietate și i-au dat foc, potrivit BBC.

„Protestatarii au pătruns în reședința privată a primului-ministru Ranil Wickremesinghe și i-au dat foc”, a declarat un oficial din biroul său pentru sursa citată.

Wickremesinghe locuiește cu familia sa într-o casă privată, cunoscută sub numele de Fifth Lane. Își folosește reședința oficială, numită Temple Trees, doar pentru afaceri oficiale.

Anterior, Wickremesinghe s-a oferit să demisioneze și să formeze un guvern format din toate partidele, în urma furiei publice masive din cauza unei crize economice fără precedent.

UPDATE ora 17.20. Cel puțin 55 de oameni au fost răniți în timpul ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, potrivit dr. Pushpa Zoysa, de la Spitalul Național din Sri Lanka, citat de CNN. Trei persoane au răni prin împușcare. Printre cei răniți se numără un parlamentar.

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva mulțimii, dar nu a reușit să împiedice oamenii să intre în reședința prezidențială. Srilankezii sunt furioși și frustrați de penuria de combustibil, medicamente și alimente, care durează de luni întregi.

UPDATE ora 15.55. Videoclipurile arată protestatarii făcând selfie-uri pe paturi și stând pe mobilă luxoasă în reședința premierului Ranil Wickremesinghe. În același timp, sunt fluturate mii de steaguri naționale, transmite BBC.

UPDATE ora 15.20. Protestatarii au intrat în reședința oficială a premierului din Sri Lanka, cunoscută sub numele de Temple Trees, potrivit CNN, care citează presa locală. Ranil Wickremesinghe fusese mutat mai devreme într-o locație sigură, a confirmat biroul său. El e dispus să demisioneze și să formeze un nou guvern cu reprezentanții tuturor partidelor.

UPDATE, ora 14.17 Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinge, a convocat o reuniune de urgență a guvernului pentru a discuta despre o „rezolvare rapidă” a crizei politice în curs, apărută în contextul protestelor de amploare din țară, relatează Le Monde.

Premierul Wickremesinge, care l-ar înlocui pe președintele Gotabaya Rajapaska în cazul în care acesta din urmă demisionează, a invitat liderii partidelor politice să participe la întâlnire și a cerut convocarea urgentă a Parlamentului pentru a analiza situația, au transmis reprezentanții biroului său printr-un comunicat de presă.

UPDATE, ora 14.10 Biroul președintelui din cartierul Galle Face din Colombo a fost luat cu asalt de mii de protestatari, care au trecut de barierele de securitate, potrivit The Guardian.

De mai multe luni, Galle Face a fost locul unei tabere de protest antiguvernamentale, unde oamenii locuiesc în corturi și care spun că vor pleca atunci când președintele Rajapaska demisionează.

UPDATE, ora 13.45 Protestatarii au pătruns în reședința președintelui srilankez. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu miile de oameni care au înconjurat palatul prezidențial, iar unii dintre ei au forțat intrarea în clădire, mulțimea îndreptându-se dintr-odată către scările de acces în reședință.

Ulterior, unii dintre ei au ieșit pe unul dintre acoperișurile palatului, iar alții au fost filmați înotând în piscina din incinta reședinței prezidențiale.

Cel puțin 33 de oameni, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost răniți în timpul manifestațiilor și erau tratați la Spitalul Național din Colombo, a declarat un purtător de cuvânt al unității medicale pentru BBC.

UPDATE, ora 13.12: Președintele Gotabaya Rajapaska a fost mutat vineri din reședința sa și plasat sub protecție militară, a anunțat Ministerul Apărării din Sri Lanka. Locul în care a fost dus președintele nu a fost dezvăluit, însă anunțul a venit după ce au apărut zvonuri că președintele srilankez, Gotabaya Rajapaska, ar putea să fugă din țară din cauza violențelor și revoltelor, relatează The Guardian.

Protestatarii, alungați cu gaze lacrimogene de forțele de ordine din Sri Lanka | Foto: EPA

***

Manifestanți din toată țara au mărșăluit la Colombo, exprimându-și nemulțumirea față de modul în care șeful statului a gestionat criza. Oamenii au ajuns în capitala țării insulare din Oceanul Indian cu mașini, dube și autobuze. Oficiali locali au declarat pentru AFP că unii au „comandat” trenuri ca să meargă în capitală.

Nu se știe dacă Gotabaya Rajapaska se afla la reședința sa în momentul venirii protestatarilor.

Autoritățile au încercat să oprească manifestația prin impunerea unei restricții de circulație vineri seară, însă protestatarii nu au fost descurajați de măsură. În cele din urmă, aceasta a fost ridicată după ce a fost contestată de grupuri din rândul societății civile și de reprezentanții opoziției.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Nu este prima dată când au loc astfel de incidente pe fondul crizei economice din țară. În luna mai, premierul Mahinda Rajapaska, care demisionase recent din cauza manifestărilor antiguvernamentale de amploare, a devenit ținta furiei manifestanților. Oamenii au încercat să ia cu asalt reședința sa oficială, când acesta se afla încă în interior. El a fost salvat de mulțime printr-o operațiune militară.

Tot atunci, mai multe locuințe aparținând familiei conducătoare Rajapaska și ale parlamentarilor care susțin guvernul au fost incendiate de protestatari.

Rămasă fără rezerve valutare, Sri Lanka se luptă să importe alimente, combustibil și medicamente.

La finalul lunii iunie, ministrul energiei anunța că țara a rămas fără benzină și motorină din cauza întârzierii livrărilor. Rezervele de combustibil au fost raționalizate, iar unele instituții neesențiale au fost închise temporar într-o încercare de a face față crizei.

„Economia noastră se confruntă cu un colaps total. Trecem printr-o situație mult mai gravă, dincolo de simpla penurie de combustibil, gaz, electricitate și alimente”, spunea atunci premierul Ranil Wickremesinghe.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News