Sărbătorile de iarnă sunt poate cele mai aşteptate momente ale anului şi cuprind tradiții de Crăciun păstrate din moşi – strămoşi. Vă prezentăm cele mai cunoscute obiceiuri şi tradiţii specifice Crăciunului la români!
Colindatul
Când spui Sărbători de Iarnă, de cele mai multe ori, te gândești la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul de cozonac făcut de bunica în cuptorul din cărămidă și la colindele, care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești.
Se spune că este importantă participarea la colindat pentru ca lucrurile să meargă bine tot anul. De asemenea, se spune că primirea colindătorilor vă asigură un an bogat, fără probleme de sănătate.
Împodobirea caselor
Apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului este un nou prilej pentru gospodinele din unele zone ale țării de a-şi primeni şi împodobi casele, de a agăţa de grindă sau de streaşină crenguţe de busuioc, levănţică sau mentă ca să poarte noroc celor din casă, dar şi ca să parfumeze aerul încăperilor sau să alunge moliile
Pomul de Crăciun
Obiceiul împodobitului bradului de Crăciun a fost împrumutat și se presupune că ar aparţine de fapt lumii germane păgâne, de unde a fost treptat asimilat de creştinism. La noi, datina împodobirii unui pom sau a unei ramuri verzi se întâlnea numai la nuntă sau la moartea unui flăcău sau fete mari. După primul război mondial acest obicei s-a răspândit pe tot teritoriul ţării.
Steaua
Este un alt obicei de Crăciun întâlnit la români care are loc în ajunul Crăciunului. Cei care merg cu Steaua sunt mai ales copiii, iar obiceiul are o semnificatie religioasă, fiind legat de steaua care s-a arătat celor trei magi de la răsărit. Copiii merg la colindat cu o stea mare, din lemn, împodobită cu hârtie colorată și crenguțe de brad.
Ce să faci ca să-ți meargă bine!
- Decorează-ți casă în verde pentru speranța și în roșu pentru iubire.
- Lumânările aprinse în seara de Crăciun trebuie lăsate să se stingă singure.
- Prima persoană care intră în casă în ziua de Crăciun musai să fie un bărbat. Și mai ales brunet sau șaten. E aducător de noroc. Dacă e roșcat, e rost de ghinion, iar dacă îți călca pragul o femeie e o adevărată catastrofă.
- Firimiturile primului colac de Crăciun se împart de mâncare la păsări și vite, ca sa fie ferite de boli;
- Nu se spală farfuriile în care s-a mâncat de Crăciun pâna a doua zi, când apa în care se spală se da la vite, împotriva deochiului;
- Nu mătura nu scoate gunoiul afară din casă până a doua zi.
- Nu ți-ai găsit încă alesul? Se spune că-l poți visa dacă, după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun, ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai folosit și usturoi.
- De Crăciun, spun bătrânii, se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și sfinții. Roagă-te la miezul nopții, iar rugăciunea ta nu va rămâne fără răspuns.
- Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă ușă larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa ta.