Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la granițele Ucrainei, au observat de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

„Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, le-a spus el unor jurnalişti.

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

Responsabilul a precizat că Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normal şi 80 la începutul lunii februarie.

Confruntările tot mai numeroase dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, declaraţiile incendiare ale liderilor proruşi şi Kremlinului cu privire la situaţia din regiunile rusofone Donbas şi Luhansk corespund „campaniei de destabilizare a Ucrainei care este în desfăşurare”, a mai spus oficialul american.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat, pentru televiziunea ABC, că preşedintele Putin a adunat elementele „necesare pentru o invazie de succes”. „Nu cred că este o cacealma”, a spus el potrivit unui fragment din interviu ce va fi difuzat duminică.

„Are la dispoziţie o serie de opţiuni şi ar putea ataca în cel mai scurt timp”, a spus el din Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi.

Președintele american Joe Biden a anunțat, vineri, într-o conferință de presă la Casa Albă, după convorbirile avute cu liderii mai multor țări membre NATO, că SUA au informații potrivit cărora Rusia va ataca Ucraina în „următoarele zile”, iar ținta invaziei va fi capitala Kiev.

„Situația de securitate este critică”, a afirmat și președintele României, după dialogul telefonic cu liderul american.

Tensiuni alarmante în estul Ucrainei

Separatiștii susținuți de Rusia, care controlează părți din estul Ucrainei de la izbucnirea conflictului, în 2014, și autoritățile ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamentele din ultimele zile. Iar vineri seară, acțiunile din Donețk și Luhansk au ajuns din nou în prim-plan.

Separatiștii proruși au anunţat vineri începerea evacuării civililor din Donbas, pe motiv că Ucraina plănuiește invadarea teritoriului separatist, însă BBC a descoperit că videoclipurile postate de liderii lor au fost înregistrate pe 16 februarie, înainte de declanşarea ostilităţilor.

În același timp, Denis Pusilin, liderul separatist din Doneţk, a acuzat Ucraina că se pregăteşte să atace cele două regiuni proruse, acuzație dezmințită de Kiev.

La câteva ore, o mașină a explodat în fața unei clădiri guvernamentale din orașul Donețk, iar presa de la Moscova a informat că autoturismul aparținea unui oficial separatist.

Aliații occidentali spun că această situație beligerantă că ar putea fi folosită ca pretext de Rusia pentru a invada Ucraina.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News