Deoarece blocul in care locuim are zece scari, s-a optat pentru un comitet executiv format din 11 persoane. La una dintre scari, s-a facut o adunare care l-a inlocuit pe responsabilul ales de adunarea generala. Este corect?
Ion Trandafir, Bucuresti:
Fiind vorba de un membru al comitetului executiv ales de catre adunarea generala, numai aceasta are dreptul legal de a se pronunta asupra activitatii depuse de catre responsabilul de scara. Deci este nevoie ca prima adunare sa confirme sau sa infirme “mutatia” survenita.
Din noiembrie 2005 si pana acum nu s-a facut nici o verificare a gestiunii asociatiei. La cata vreme prevede legea sa se verifice gestiunea?
Florea Ionescu, Bucuresti:
Gestiunea asociatiei trebuie verificata trimestrial, iar lunar trebuie verificate soldurile elementelor de activ si pasiv, situatia incasarilor si platilor, modul de stabilire a cotelor de contributie la cheltuielile curente si constituirea fondurilor speciale. Totodata, comisia de cenzori verifica validarea documentelor de plata, urmareste depunerea in contul curent a numerarului de peste plafonul de casa si anual verifica executia bugetara.
Am centrala termica de apartament si vreau sa-mi izolez conductele de trecere pentru a nu mai plati caldura in sistem centralizat. O firma specializata imi poate executa lucrarea, dar este necesar acceptul asociatiei. Presedintele comitetului mi-l refuza.
Ion Costache, Bucuresti:
Prevederile legale va permit izolarea conductelor de trecere si presedintele este obligat sa avizeze lucrarea. Ca atare, il puteti actiona in judecata sau asteptati pana la prima adunare generala, cand i se poate impune sa se conformeze.