Potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, una din cele mai grave abateri în cadrul asociaţiei este că administratorii plătesc din fondul de reparaţii datoriile restanţierilor, ceea ce este ilegal.
Iată câteva exemple prin care proprietarii sunt păcăliţi sau chiar furaţi la bloc:
- Se strânge un fond de reabilitare termică, dar nu există şanse reale de a folosi banii în acest scop. În majoritatea cazurilor, aceste sume sunt folosite pentru a-i întreţine pe restanţieri. Măsura este ilegală şi abuzivă.
- Deturnarea fondului de reparaţii. Chiar dacă proprietarii plătesc, lună de lună, fond de reparaţii, aceşti bani nu se văd în lucrările urgente ale blocului. Ori sunt făcute fără rost, ori doar pe hârtie, de către firmele administratorului în scopul însuşirii banilor în mod fraudulos. Aici vinovat este şi preşedintele asociaţiei, care ori este iresponsabil, ori are şi el partea lui.
- Proprietarii achită salariile în formă brută, dar administratorii nu declară şi nu plătesc taxele şi impozitele.
- Se strâng bani din uşă în uşă, fără să fie trecuţi pe lista de plată şi încasaţi pe bază de chitanţă personalizată. Nimeni nu ştie dacă suma e corectă sau dacă este folosită în totalitate pentru ceea ce a spus administratorul.
- Unii dintre proprietari fac investiţii pentru a realiza economie la întreţinere (apometre, izolare termică pe interior) şi constată că plătesc mai mult decât cei care nu fac nimic. Vinovat este administratorul, care este amator în repartizarea cheltuielilor.