Am intarziat cu plata intretinerii timp de doua luni, dar suma datorata e cu mult mai mica decat cuantumul fondului de rulment pe care il am in contul asociatiei. E drept ca in aceste conditii sa mi se perceapa penalizari pentru suma restanta?
Ioana-Cristina Cuseu, Bucuresti
Legislatia actuala (art. 49, Legea 230) da dreptul asociatiei de proprietari de a-si stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, cu precizarea ca acestea se aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul stabilit pentru plata, iar termenul de plata este de maximum 20 de zile de la data afisarii listelor. Se adauga apoi ca penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intretinere si ca suma penalizarilor nu poate depasi suma la care au fost aplicate. Fondul de rulment are cu totul alt rol decat sa acopere restantele, el permitand plata facturilor pana la data achitarii datoriilor catre asociatie.
Sunt asociatii unde alegerea unei comisii de cenzori e o problema greu de rezolvat. Ce se intampla atunci cand adunarea generala nu-si poate alege comisia de cenzori sau desemna un cenzor autorizat?
Titel Brezniteanu, Bucuresti
Greutatile amintite de catre dv. sunt pe deplin intemeiate, mai ales ca se adauga si problema garantiilor gestionare prevazute de Legea 230. In art. 21 al legii amintite se precizeaza ca “daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau o comisie de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei, persoana fizica sau juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari servicii”.
Din data de 20 mai nu mai locuiesc in garsoniera pe care o detin si, desi am anuntat acest lucru conducerii asociatiei de proprietari, mi s-au pretins in continuare cote de intretinere luna de luna. De platit am platit, dar e oare corect sa fiu taxata pentru servicii de care nu beneficiez?
Elena Ionescu, Ramnicu Sarat
Art. 47 al Legii 230 din iulie 2007 defalca cheltuielile asociatiei pe mai multe categorii, pe numar de persoane, pe consumuri individuale, pe cota indiviza, pe beneficiari, pe consumatori tehnici si cheltuieli de alta natura, stabilind ca principiu ferm proportionalitatea cu cota-parte indiviza si criteriile care au stat la baza emiterii facturilor de catre prestatorii de servicii. Pana la aparitia Normelor metodologice de aplicare a acestei legi, practica curenta are drept ghid vechile normative, prin care se acorda scazaminte in cazul absentelor pe durata unei luni calendaristice, scazaminte care de regula sunt incluse in categoria cheltuielilor pe persoana, precum gazele, apa rece si calda, energia electrica pentru spatiile comune. In cazul in care acest aspect este regasit in Statutul asociatiei de proprietari, se poate recurge in continuare la hotararea adunarii generale.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative