Veste buna pentru romanii care au avut ghinionul sa ajunga pe lista neagra a Biroului de Credit, reclamati de banci ca nu si-au platit la timp ratele la imprumuturi. Daca la infiintarea institutiei au fost amenintati ca vor ramane chiar si sapte ani in aceasta evidenta, care multora nu le mai permite sa acceseze un credit, perioada a fost redusa acum la patru ani, dupa ce, catva timp, a functionat intr-o limita de cinci ani.
Ati intarziat sa platiti rata mai mult de 30 de zile si v-ati trezit anul acesta ca banca v-a raportat la Biroul de Credit drept rau-platnic? Oricum va veti purta de azi inainte in relatia cu institutiile de credit, veti avea cazier la Biroul de Credit pana in 2012.
Termenul de stocare a acestor informatii la Biroul de Credit s-a redus de la cinci ani, asa cum a fost din 2004 pana in prezent, la patru.
Cei care intra pe lista neagra risca sa nu mai poata primi un nou credit. Bancile solicita informatii Biroului de Credit si, in functie de ele, decid daca solicitantul mai poate primi un imprumut.
Biroul de Credit are in evidenta 4,8 milioane de debitori, care detin 8,3 milioane de credite.
Romanii au datorii la banci de 592 de milioane €
Totodata, Centrala Riscurilor Bancare, institutie similara, din subordinea Bancii Nationale, a inregistrat, la 31 martie, o suma restanta a clientilor de 2,13 miliarde de lei (n.r. – circa 592 de milioane de euro), cu 20% mai mult decat anul trecut.
Clientii vor primi note din decembrie
Biroul de Credit va incepe, de luna viitoare, sa lucreze la sistemul de scoring, prin care va acorda o nota fiecarui client din baza de date, in functie de istoricul de plata al acestuia. ‘Informatiile acumulate in ultimii ani in baza de date ne vor permite sa oferim un produs de scoring foarte bun. Scoring-ul va fi calculat pe baza informatiilor existente despre o persoana in sistem si a comportamentului la rambursarea creditelor contractate anterior. Speram ca in decembrie sistemul sa fie pus in aplicare’, a declarat Serban Epure, directorul Biroului. Institutia primeste date de la 28 de banci, opt firme de credit de consum si doua companii de leasing.