Autoritatile locale au inceput ,,recensamantul,, restantierilor la intretinere. In prima faza, administratorii vor primi formulare tipizate in care trebuie completate valoarea restantelor, datele de identificare ale proprietarilor si angajamente de plata pentru locatarii blocurilor debransate din cauza datoriilor. Actiunea de contabilizare a restantelor la intretinere incepe in Bucuresti. In doua sau trei zile, fiecare administrator va primi un plic cu acte pentru a incepe ,,anchetele,,. Pana la 12 februarie, administratorul va trebui sa completeze situatia fiecarui restantier la apa calda si caldura si sa depuna formularele completate la RADET.
Daca restantierii refuza completarea datelor privind veniturile realizate, administratorul e obligat sa consemneze in scris lipsa de cooperare.
,,Datele privind veniturile sunt confidentiale. In functie de situatia materiala a restantierilor care au peste cinci milioane datorie in trei luni, vom reusi sa facem o distinctie clara. Restantierii care au venituri mari vor risca sa-si piarda casele, iar oamenii cu bani putini vor fi ajutati la intretinere de primarii. In urma anchetelor sociale, functionarii primariilor vor stabili daca restantierul e insolvabil, daca poate plati imediat sau are sanse numai daca plata datoriei e esalonata in unul sau doi ani,,, ne-a declarat directorul RADET, Radu Opaina.
In setul de acte pe care-l va primi fiecare administrator se afla si un angajament de plata pentru bucurestenii care nu mai au apa calda. Daca toti proprietarii restantieri completeaza si semneaza angajamentul de plata, cladirea va fi rebransata la sistemul de alimentare cu apa calda. O alta conditie e ca sumele din angajamentele de plata sa acopere intreaga restanta pentru consumul de apa calda.