UPDATE 13:51:„Orice nouă măsură de relaxare se ia în context epidemiologic, de evaluarea pandemiei la nivelul țării noastre. Noi aveam în plan inclusiv la 1 iulie măsuri de relaxare, dar evoluția pandemiei și mobilizările de forță ne-au făcut să le amânăm. De joi, am inițiat un grup de lucru pentru a cădea de acord asupra unor reguli pe care le-am și stabilit odată cu deschiderea teraselor, numai că o parte din parteneri respectă mai puțin aceste reguli”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, luni, într-o conferință de presă
Ordinul a fost redactat incluzând data de 9 iulie pentru redeschidere, care trebuie însă să primească şi ultimul accept din partea premierului Ludovic Orban. Deocamdată, ultimul termen avansat oficial ca speranţă este 15 iulie
Potrivit reprezentaţilor industriei HORECA, un grup de lucru comun va pune la punct normele pentru deschiderea localurilor. Clienții vor putea merge doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de doi metri, notează Profit.ro
La mesele din jur, aceștia vor păstra aceeași distanță, solnițele, meniurile și olivierele putând fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate.
Mai mult, a intrarea în restaurant se va face „triaj observațional”, fiind interzis accesul persoanelor care prezintă simptome ale Covid-19.
Numărul maximum de clienți este de șase, la o
masă, exceptați fiind membrii de familie. Totodată, ocuparea locurilor se va face
cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire.
Reguli stricte și pentru angajați, aceștia vor
purta mască și se va dezinfecta de
fiecare dată înainte de a servi, mesele vor fi și ele dezinfectate și se va
asigura o protecție suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise
sau bufete.