Județul Iași a înregistrat în ultimele 14 zile o rată de infectare de 1,61, iar în alte comune din apropiere, rata este chiar mai ridicată.
Mai exact, este vorba despre comunele Aroneanu (1,92), Costești (1,66), Mădârjac (1,81), Miroslava (1,66), Moțca (2,03), Plugari (1,73), Răchiteni (1,52), Rediu (2,47), Tomești (1,82), Țuțora (1,80) și Valea Lupului (3,77).
Astfel, CJSU a decis astăzi închiderea restaurantelor și a cafenelelor, dar și suspendarea activității cu publicul “a cinematografelor și instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în municipiul Iași”. Terasele vor rămâne deschise în această perioadă.
Explozie de cazuri și spitale fără locuri
La Iași, în ultima săptămână au fost peste 100 de noi cazuri de infecții de COVID-19 în fiecare zi, județul aflându-se astăzi pe locul al doilea ca număr de infecții zilnice după București. Spitalele sunt pline, inclusiv cele suport, iar locurile care se eliberează sunt ocupate în scurt timp de pacienții care sunt în așteptare.
Doar în cursul zilei de astăzi, 5 octombrie, sunt gestionate patru focare de către Direcția de Sănătate Publică din Iași: 21 de cazuri au fost identificate la Centrul de Servicii Sociale din Budăi, 6 cazuri la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (care a dus la suspendarea ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași), 25 de cazuri la Institutul de Psihiatrie Socola (5 pacienți și 20 de cadre medicale) și 11 la o societate comercială.
“Nu ne regăsim într-un moment foarte confortabil, avem peste 100 de noi infectări pe zi, asta înseamnă că s-a adunat un număr foarte mare de pacienți care trebuie evaluați. Cei asimptomatici, sigur, vor să meargă și ei acasă, dar cei cu forme medii sau ușoare, care au factori de risc, trebuie să rămână în spital. Ca urmare, activitatea din cadrul gărzilor a fost extrem de dificilă nu din punct de vedere medical, ci a presiunii care a fost creată prin absența locurilor libere”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
În acest weekend, Spitalul de Urgențe “Sfântul Spiridon” din Iași, cel mai mare din Moldova, a fost declarat spital-suport COVID-19, fiind amenajat un pavilion cu 65 de paturi pentru a primi pacienți cu forme ușoare.
În același timp, medicii infecționiști lucrează pentru a da în folosință în aceste zile șase noi paturi pentru Terapie Intensivă, amplasate la Spitalul CFR, primul spital-suport COVID-19 din Iași, care este plin din luna august și care are acum peste 100 de paturi pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.