Reprezentanții din industria ospitalității și cei din instituțiile de cultură au propus trei scenarii pentru redeschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor, a căror activitate în interior este oprită din martie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că se poate decide redeschiderea teatrelor și cinematografelor din 15 septembrie, dar cu restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

„Propunem o deschidere de 66% din capacitatea totală a unei săli de spectacol sau cinematograf”

„Propunem o deschidere de 66% din capacitatea unei săli de spectacole, pentru că pot sta grupuri de până la trei persoane. Capitala și marile orașe se încadrează în acest scenariu, dar acolo unde sunt focare, pledăm pentru menținerea sălilor închise”, a spus Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a explicat ce riscuri sunt dacă se redeschid sălile de spectacol fără a lua toate măsurile anti-COVID necesare.

Rețeaua națională cinematografică are 403 săli de cinema, care însumează 63.000 de locuri, iar instituțiile de spectacol sunt în număr de 178, însumând peste 51.000 de locuri. Așadar, poate fi un impact epidemiologic în cazul în care nu este gestionată corect din start această redeschidere a sălilor.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii:

Ministrul a precizat că a fost și o discuție legată de sistemele de climatizare, care ar fi un factor de risc pentru infecția cu COVID-19.

”Aici se poate avea în vedere o răcire a sălii înainte de începerea spectacolelor, urmând ca instalațiile de climatizare să fie oprite pe perioada desfășurării actului artistic”, a explicat. ministrul.

Ministrul Culturii a precizat că fiecare manager sau organizator de spectacol va fi responsabil pentru respectarea normelor, inclusiv de nebulizarea sălilor. Aceștia trebuie să știe ce riscuri are zona unde se desfășoară și să stabilească procentul de ocupare a locurilor dintr-o anumită sală.

Ținând cont de mărimea sălii, numărul de oameni prezenți diferă. Pentru evenimentele în aer liber, am pledat pentru 1.000 de spectatori, dar a fost aprobat doar pentru 500 de oameni. Unele săli s-ar încadra la limita maximă, dar există și cele care, la capacitate de numai 66% din total, depășesc cei 500 de spectatori.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu:

Ministrul Culturii susține că managerii de instituții de cultură și artă sunt fericiți că, cel puțin, s-a făcut un prim pas și se discută permiterea reluării activității în interior.

În decizie, trebuie luat în calcul și factorul financiar. „Toți cer rectificări, pentru că normele de protecție sanitară înseamnă venituri în scădere și cheltuieli în plus. Vestea bună este că la rectificarea bugetară am primit bani destui pentru funcționarea instituțiilor culturale din subordinea noastră”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Oficialul consideră că nu vor avea loc explozii ale focarelor de COVID-19 odată cu deschiderea sălilor de spectacole, pentru că acolo merg oameni disciplinați, care respectă restricțiile impuse de autorități.

„Publicul care participă la arta spectacolului este unul educat, disciplinat, extrem de respectuos cu ceea ce înseamnă restricțiile. În domeniul cultural, am obținut deschiderea muzeelor înainte bisericilor. Ceea ce s-a întâmplat la muzee ne conferă încrederea că nu vom întâmpina probleme. Știm că la evenimente culturale vin oameni de bun-simț”, a adăugat ministrul.

Bogdan Gheorghiu a mai spus că este nevoie de ajutor financiar, în special pentru instituțiile culturale care depind foarte mult de veniturile proprii, care au fost închise în toată această perioadă.

În perioada pandemiei, cei mai harnici au fost afectați. Avem instituții care depind de venituri proprii pentru a exista, fie că vorbim de Teatrul Național București, care are a doua alocare bugetară din cultură, unde încă sunt probleme. Avem muzee care se axează doar pe buget, deci nu au fost probleme mari. Însă, Peleșul, Muzeul Antipa sau Muzeul Satului depind și de bani din încasări, care sunt zero în momentul de față.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu

Oficialul susține că la cinematografe și muzee, pierderile sunt de 100%, iar de când s-au mai ridicat restricțiile, veniturile nu și-au revenit la normal.

Ministrul Culturii spune că prețul biletelor la spectacole nu va crește după redeschiderea sălilor la instituțiile de cultură unde pierderile sunt acoperite de la buget.

”În zona privată, însă, ține de decizia fiecărui organizator de spectacol”, a precizat Bogdan Gheorghiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News