Așa arăta originalul
Una din cele mai ciudate restaurări de monument de până acum pare să fie Fântâna Mioriţa din Bucureşti. Acest monument istoric situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în faţa Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici, a fost construit după planurile arhitectului Octav Doicescu. Mozaicurile cu care a fost decorat monumentul au fost realizate de artistul plastic Miliţa Petraşcu (1892-1976). Fântâna Mioriţa a fost inaugurată cu prilejul expoziţiei Luna Bucureştilor din 1936.
Fântâna Mioriţa este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul Bucureşti – număr curent 2308, cod LMI B-III-m-A-19966. Este una din emblemele Capitalei.
”Restauratorii…”
A costat 120.000 de euro doar reparaţia soclului
În august 2015 s-au anunţat cu emfază lucrări de modernizare şi restaurare a monumentului, inclusiv a celebrului mozaic în alb şi negru care redă legenda Mioriţa pe ambele feţe ale monumentului realizat de Milita Petrascu în 1936! „Experţii trebuie să realizeze partea de restaurare propriu-zisă. Asta înseamnă în primul rând un studiu care trebuie să fie realizat de Ministerul Culturii. Se fac eforturi ca aspectul final să fie întocmai ca în 1939, când a fost tăiată panglica”, spuneau oficilii momentului.
Partea de reparaţie a soclului monumentului a costat 120.000 de euro. Am cerut date şi despre costurile celei de-a doua faze, cea a restaurării mozaicurilor şi încă aşteptăm răspunsul oficial.
În fapt, „restaurarea” mozaicului mucegăit şi atacat de ciuperci s-a făcut în felul următor: s-a fotografiat lucrarea existentă, imaginea a fost „curăţată” digital în Photoshop, apoi s-au printat imaginile curate pe o suprafaţă din poliplan.
Mușamaua, pe ”verso”…
Muşamaua a început să se desprindă şi arată, jenant, a perete de bucătărie din anii ‘70
Ulterior, cele două bannere au fost fixate cu suruburi autofiletante peste mozaicul original!!!
Adica s-a realizat un fals al mozaicului, din muşama, care ascunde mozaicul original, depreciat grav de intemperii şi timp – care nici nu se mai ştie dacă mai există!
Ca atare, în acest moment monumentul Fântâna Mioriţa din Bucureşti este din muşama! Mai mult, muşamaua a început să se desprindă din cuie şi arată, jenant, a perete de bucătărie din anii ‘70.
“Cine răspunde pentru această acţiune de kitch-uire a monumentelor din Bucureşti?” – ne-a intrebat cititorul. Am trimis întrebarea Primăriei Capitalei, administratorul monumentului şi al restaurării acestuia. Aşteptăm răspunsul, cu mult interes.
Emblema intrării în București
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro