Bavarez de origine, Christian Rummel a călătorit prin toată Europa, a trait în America de Sud, iar, în urmă cu zece ani a ajuns România ca și calfă călătoare pe când avea doar 22 de ani. Neamțul a bătut satele Transilvaniei la pas, cu un rucsac în spate și o sticlă în mână, scrie Turnul Sfatului. Fascinat de peisajele pitorești, tânărul a dormit pe la localnici și a împărțit mămăliga cu ciobanii de la stâne.
S-a îndrăgostit de zona Sibiului atât de mult încât și-a cumpărat o veche casă săsească în Richiș, un sat uitat de lume. A învățat dulgheria de la ultimul rotar sas din cătun, iar, cu timpul, a reușit să restaureze mai multe calești și trăsuri de epocă. Una dintre ele a fost adusă din Germania și a fost realizată în 1884, după cum avea să descopere în timpul lucrărilor de restaurare.
„Am lucrat un an și jumătate la restaurarea ei. Toată pielea, tapiseria, fierăria, decorațiunile, totul a fost refăcut. Am lucrat nopți întregi în șură”, a povestit bavarezul.
Un bavarez stabilit într-un cătun a restaurat o caleașcă veche ca să promoveze frumusețile Sibiului
Cu timpul, frumusețea Richișului a ajuns celebră în toată lumea. În cătun și-au cumpărat case zeci de cetățeni străini de 14 naționalități diferite. De curând, Christian Rummel a restaurat o caleașcă veche ca să promoveze frumusețile Sibiului. Astfel, vrea să dea lovitura în turism prin plimbările cu trăsura de epocă.
„Proiectul este unul amplu. Rezervările se vor face din timp și vom pregăti oferta special pentru fiecare turist în parte. Plimbările vor avea loc o dată pe lună. Urmează să luăm legătura cu mai multe agenții de turism din țară și din străinătate și sunt absolut convins că vor fi foarte multe cereri”, susține Christian.
În cei 10 ani de când trăiește în județul Sibiu, Christian a devenit ghidul turiștilor străini care ajung întâmplător în zonă. A colindat mai toate zona și știe deja unde se află obiectele turistice care i-ar putea atrage ca un magnet pe turiștii străini.
„Traseul începe de la Richiș, înspre Biertan. Am stabilit deja că la Biertan vom ajunge după programul obișnuit de vizitare al cetății pentru că nu vrem să ne înghesuim cu ceilalți turiști care vin cu autocarele, ci să avem propriul nostru tur. Vom merge numai pe drumuri neasfaltate, prin pădure sau peste dealuri și oferim tuturor turiștilor haine de epocă. Acum definitivăm evenimentele care vor avea loc pe drum. Vrem să fie scenete în care ne întâlnim cu o femeie bătrână care ne va citi în palmă sau vom fi atacați de bandiți și vom negocia cu ei, lucruri de genul acesta. Probabil că vom fi însoțiți de un fotograf călare care va face poze cu un aparat foarte vechi. Ideea mea este ca experiența să fie cât mai autentică posibil, nu vreau să văd o sticlă de plastic sau un telefon mobil”, a povestit germanul.
Bavarezul spune că un circuit va avea două nopți și trei zile, în care turiștii vor avea șansa de a descoperi zona Sibiului. Serile vor fi animate de grupuri care cântă muzică populară, iar mesele vor fi pline de bunătăți, pregătite după rețete tradiționale.
sursă foto: Turnul Sfatului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro