Rodica Raiter, Bucuresti: Imobilul si terenul mostenite de la parinti au fost nationalizate in 1950. Acum, pe suprafata respectiva au fost construite alte imobile. Cum pot beneficia de despagubiri conform Legii nr. 10/2001?
Imobilele preluate in mod abuziv de catre stat in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 se restituie de regula in natura. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila se vor stabili masuri reparatorii prin echivalent, corespunzatoare valorii imobilului.
Aceste masuri reparatorii prin echivalent constau in compensarea cu alte titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare, actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital sau despagubiri banesti.
In calitate de persoana indreptatita, dv. trebuie sa va adresati cu o notificare persoanei juridice care detine (administreaza) imobilul, solicitand masuri reparatorii. In cazul in care optati pentru solicitarea de despagubiri banesti, notificarea o veti adresa prefecturii in a carei raza se afla ori s-au aflat imobilul si terenul preluate abuziv.
Notificarea trebuie sa cuprinda denumirea si adresa persoanei notificate, datele dv. de identificare si cele ale bunului imobil solicitat, precum si valoarea estimativa a acestuia.
Notificarea se comunica prin executorul judecatoresc de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala se afla imobilul solicitat. De asemenea, o data cu notificarea va trebui sa depuneti in anexa actele doveditoare ale dreptului de proprietate, precum si actele care atesta calitatea dv. de mostenitoare.
Drepturile copilului asupra bunurilor parintilor
Alexandru Theodor Ciobanu, Bucuresti: Care e modalitatea prin care pot pune la adapost actuala mea familie de pretentiile copilului din prima casatorie? Care ar fi drepturile copilului din prima casatorie asupra apartamentului cumparat dupa divort?
1. Din scrisoarea dv. reiese ca doriti sa evitati situatia in care descendentul dv. din prima casatorie ar putea avea pretentii asupra bunurilor obtinute ulterior desfacerii acesteia. Avand in vedere ca apartamentul in care locuiti se afla in proprietatea dv. exclusiva, nefiindu-i aplicabil regimul comunitatii de bunuri a sotilor, opinia noastra este in sensul ca puteti incheia un contract simplu de vanzare-cumparare prin care sa instrainati imobilul catre descendentul dv. din a doua casatorie. In acest mod, bunul va iesi din patrimoniul dv. nemaiputand face obiectul unui eventual partaj succesoral.
Trebuie mentionat ca o astfel de vanzare-cumparare nu se poate realiza intre soti, un astfel de act juridic fiind interzis potrivit articolului 1307 Cod civil, intrucat ar putea masca o donatie simulata.
Solutia unei donatii catre sotia actuala sau catre cel de-al doilea copil nu este indicata intrucat in ipoteza in care acesta depaseste cota de care puteti dispune in mod liber, va avea loc raportul donatiilor care incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari (categorie din care face parte si copilul din prima casatorie).
2. In cazul in care cumparati un apartament pe numele sotiei, aceasta solutie nu ar mai fi conforma cu dezideratele dv. Articolul 30 din Codul familiei precizeaza ca bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune de la data dobandirii lor, fiind aflate asadar in proprietatea ambilor soti.
Pe cale de consecinta, asupra unei parti din cota ce va revine va avea drept si copilul dv. din prima casatorie, alaturi de ceilalti mostenitori ai dumneavoastra.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!