Spre dimineață, polițtișii au avut parte și de o întâmplare mai puțin obișnuită: întâlnirea cu un turist polonez rătăcit în România.

Hai să-ți arăt așa, de probă, că oamenii nu iau în serios restricțiile”, îmi spune Ionuț Epureanu, comisar-șef la IPJ Suceava și polițistul pe care aveam să-l însoțesc aproape toată noaptea, inclusiv la McDonalds, pentru niște cumpărături ceva mai speciale decât de obicei.

Țara lui ”merge și așa”

Cu mască, mânuși și înarmat cu mai multe sticle de spirt decât cartușe, polițistul dă drumul la girofar și-l oprește pe conducătorul auto, încă nedumerit de ce este tras pe dreapta. Bărbatul ieșise să-și ia prietena de la serviciu, pentru că femeia n-avea cu ce să ajungă acasă la ora aia. Deși ea avea de la angajator adeverință și declarație, el s-a gândit că n-are nevoie. Ionuț îi ascultă atent, de la distanță, și decide că e mai bine să le dea un avertisment verbal și să le explice că e pentru binele lor să evite ieșitul din casă, iar dacă e musai – cum e în cazul lor – măcar să se asigure că au toate actele în regulă.

Iar actele sunt două mari și late: o
declarație-tip pe proprie răspundere despre motivele pentru care trebuie să
ieși din casă (acestea fiind limitate la urgențe medicale, deplasare din și
spre serviciu și alte câteva activități ce nu pot fi amânate) și, dacă persoana
lucrează, o adeverință de la locul de muncă.

Doar că România profundă are toaleta în curte, nu imprimantă-n casă, așa că mulți oameni nu și-au bătut capul cu hârțoagele și au mizat pe ideea că „merge și așa”, o mentalitate care, de exemplu, pe italieni îi costă scump în aceste zile.

Doar că autoritățile din Suceava, împreună cu colegii din toată țara, au decis să desfășoare o acțiune amplă la nivel național chiar în prima seară când noile reguli au intrat în vigoare.

Nu mă uit la televizor, deci nu știu  

Orașul e împânzit de patrule, fie de la poliție, fie de jandarmerie și chiar câteva echipaje „civil”, în mașini fără inscripții, într-un efort comun de a gestiona situația gravă spre care orașul se îndreaptă.

„Cei mai mulți oameni par să fi înțeles că trebuie să stea în casă”, afirmă Marius Scutaru, agent-șef, în timp ce își dă masca jos doar ca să tragă nervos dintr-o țigară. Alături de medici, polițiștii sunt probabil cei mai expuși la infecția cu coronavirus, pentru că zilnic intră în contact cu zeci, poate sute de oameni și niciunul dintre ei nu are acum luxul de a sta acasă, alături de familie.

Nici bine nu-și termină gândul, că o mașină cu numere de Suceava avea să-i dovedească contrariul. Polițiștii îl trag pe dreapta pe șofer și descoperă că nici el, nici pasagerul, soția sa, nu aveau hârtiile completate. Senină, femeia recunoaște că „nu se uită la televizor”, deci nu știa că trebuie completată o adeverință.

Amândoi primesc amenda minimă, adică 100 de lei, care dacă sunt plătiți în termen de 15 zile (prelungit momentan până la încheierea situației de urgență), înseamnă de fapt 50 de lei de căciulă.

Conform noului ordin militar, amenda e de la
100 la 5 000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru firme ea poate ajunge
chiar și la 70 000, dacă patronii nu completează declarația pentru fiecare
angajat în parte care se deplasează pe timpul nopții.

Bărbatul semnează procesul verbal, își cere scuze și pleacă cât poate de repede de la locul faptei, speriat de avertismentele poliției. Nu înainte ca Ionuț să-i înmâneze o declarație pe proprie răspundere printată dinainte pentru astfel de cazuri.

Ciudatul caz al turistului polonez din Dubai rătăcit la Suceava

Orașul e pustiu, iar polițiștii sunt atât de mulți că se intersectează din cinci în cinci minute pe străzile goale. Din când în când, oamenii legii mai opresc câte o mașină, doar ca să constate că oamenii au declarații completate și merg fie la spital, la o urgență medicală, fie vin sau pleacă la serviciu.

Oamenii le-au completat cum au știut ei mai bine, și chiar dacă nu sunt perfecte, forțele de ordine apreciază efortul și judecă fiecare situație în parte, le explică oamenilor de ce e important să stea în casă, iar atunci când motivele sunt evidente, le mulțumesc că respectă indicațiile.

E o formă aproape nemaîntâlnită de
solidaritate și apreciere între șoferi și polițiști în această seară, poate
singurul lucru bun al acestei nenorociri. Și unii, și alții par mai
înțelegători și ceva mai umani. De la distanță, în mod paradoxal, sunt mai
apropiați decât au fost vreodată, iar înjurăturile șoferilor s-au transformat
brusc în mulțumiri, în timp ce tonul autoritar al polițiștilor de la rutieră a
devenit mult mai politicos și înțelegător. „Noi i-am lăsat în seara asta acasă
pe cei dragi ca să avem grijă de comunitate”, îmi spune Ionuț, în timp ce
Duster-ul său neinscripționat șerpuiește pe străzile pustii ale Sucevei. „Mai
important e ca oamenii să înțeleagă că ce facem e pentru binele lor. Nu suntem
aici ca să dăm amenzi sau să le facem viața mai grea. Dar trebuie să înțeleagă
că acum e de stat acasă”, adaugă bărbatul a cărui privire caută în permanență
vreun rătăcit prin oraș, deși e trecut bine de ora 2 dimineața.

Și nici nu trebuie să caute mult că-l și găsește în persoana unui tânăr polonez care îți face veacul în apropiere de o stație de autobuz.

Colegii lui Ionuț sunt deja la fața locului și au făcut cerc în jurul băiatului ca atunci când încerci să prinzi un animal încolțit. Acesta stă nemișcat, cu mâinile în buzunar și gluga pe cap, fără să pară că înțelege de ce e înconjurat de mașini de poliție și dube de jandarmi cu girofarele aprinse. Polițiștii nu riscă nimic și îi întind tânărului o mască, mânuși și niște spirt să se dezinfecteze. În timp ce se echipează, băiatul le povestește că vine din Dubai, a aterizat la București și încearcă să meargă acasă, în Polonia, prin Ucraina. Doar că granița e închisă, iar n-a știut chestia asta, pentru că la Otopeni nimeni nu l-a întrebat de unde vine și încotro merge.

Așa că omul a pornit cu autobuzul spre Suceava, în speranța că va putea trece granița în Ucraina și de acolo în Polonia. Doar că traseul său i-a cam pus pe jar pe polițiștii suceveni, care nu prea știu ce să facă cu el.

După ce îl legitimează, oamenii legii, bucovineni înainte de polițiști, îlț întreabă dacă e foame.

Băiatul pare deshidratat, cu buzele crăpate de sete și privirea obosită, așa că polițistul urcă în mașină și dă o fugă până la McDonalds-ul din centrul orașului, care încă mai funcționează, dar doar în regim de drive. Îi cumpără din banii lui ceva de băut și doi hamburgeri, pe care polonezul le înfulecă dintr-o răsuflare. E obosit, hămesit și la un pas de hipotermie, așa că polițiștii cheamă o ambulanță pentru un control sumar și o evaluare epidemiologică inițială, după care decid că n-au cum să-l lase pur și simplu în stradă, așa că-l vor duce la un centru de carantină din apropiere până când va putea fi repatriat.

Noaptea se încheie cu luminile girofarelor
licărind animate în ferestrele cufundate în beznă și vitrinele magazinelor
închise de zile bune cu zgomotul sirenelor de la ISU pe fundal și
mesajele-îndemn pentru toată lumea să stea în casă, un tablou din ce în ce mai
familiar pe străzile orașelor din România.

Oamenii
fug din izolare

La nivel național, peste 1.700 de persoane
care nu au respectat măsura restricționării circulației au fost depistate și
sancționate în prima noapte în care au intrat în vigoare prevederile Ordonanței
militare nr. 2 din 2020, au informat reprezentanții Inspectoratului general al
Poliției Române (IGPR).

De asemenea, 22 de persoane aflate în izolare au fost depistate că au părăsit locația, iar polițiștii au aplicat față de acestea 19 sancțiuni contravenționale, au mai adăugat oficialii IGPR.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Urmărește-ne pe Google News