Europa nu se mai confruntă cu măsuri la fel de dure ca anul trecut, când Paștele catolic a fost sărbătorit cu bisericile închise, însă alte restricții sunt acum în vigoare pentru a limita răspândirea COVID-19.

Astfel, pentru al doilea an la rând, cele mai multe țări europene vor sărbători Paștele cu alte măsuri pentru a limita adunările mari, dar și deplasările oamenilor.

În România, unde 1,5 milioane de români catolici și protestanți sărbătoresc Paștele, este permisă circulația în noaptea de sâmbătă spre duminică, fără restricții, până la ora 2.00.

Carantină totală în Italia, în weekendul pascal

Italia, țara europeană cu cei mai mulți catolici, a decis să prelungească restricțiile, care presupun închiderea restaurantelor și a magazinelor, până la finalul lunii aprilie.

În acest weekend, întreaga țară este în „zona roșie”, adică este vizată de o carantină totală, ceea a provocat chiar și nemulțumiri, deși restricțiile nu sunt la fel de dure ca anul trecut.

Acum, oamenii nu mai sunt nevoiți să stea în casă, ci se pot plimba în apropierea locuinței. În plus, pot merge, o dată pe zi, în vizită la o altă familie, dar doar două persoane.

Pentru al doilea an la rând, Paștele are loc sub restricții impuse din cauza pandemiei COVID-19 | Foto: EPA

Principala nemulțumire este legată de faptul că, în timp ce sunt impuse restricții dure în țară, oamenii pot călători în străinătate. Presa italiană a scris cum mii de oameni au plecat către Insulele Canare sau Insulele Baleare pentru a-și petrecere vacanța de Paște.

În acest timp, circulația oamenilor în Italia este limitată. Credincioșii pot merge la biserică în noaptea de Înviere, însă doar la biserica din orașul lor.

Totodată, cei care ajung în Italia, până pe 6 aprilie, sunt obligați să intre în carantină timp de cinci zile, iar la final să facă un test COVID-19.

De luni, restricțiile vor fi relaxate, iar fiecare regiune va avea măsuri în funcție de rata de infectare.

Papa Francisc, liturghie într-o piață goală

Măsuri anti-COVID sunt și la Vatican, unde întreaga săptămână celebrările au avut loc într-un cadru restrâns. În Duminica Floriilor, Papa Francisc a oficiat liturghia într-o catedrală aproape goală. Piața Sfântul Petru, unde se adunau zeci de mii de credincioși, a fost, ca și în 2020, tot goală.

„Anul trecut am fost șocați. Anul acesta suntem mai presați și criza economică a devenit grea”, a spus liderul Bisericii Catolice, după liturghia de Florii.

În Vinerea Mare, Suveranul Pontif a făcut o vizită-surpriză la un centru pentru persoanele fără adăpost, unde a stat de vorbă cu oamenii care s-au vaccinat recent anti-COVID.

Papa Francisc, alături de mai multe persoane fără adăpost într-un centru de la Vatican | Foto: EPA

Slujba de Înviere va fi oficiată sâmbătă seară, iar, duminică, Papa va oficia liturghia de Paște tot în cadru restrâns.

Duminică, Papa Francisc va oficia liturghia de Paște tot în cadru restrâns, iar tradiționalul mesaj Urbi et Orbi va fi livrat către o piață goală, căci nici în acest an credincioșii nu vor fi prezenți în Piața Sfântul Petru.

Spania, restricții privind călătoriile între regiuni

Spaniolii marchează și ei un Paște sub semnul restricțiilor. În Andaluzia, regiunea unde în Săptămâna Mare au loc parade pe străzile orașelor, au fost organizate din nou celebrări foarte limitate.

În unele orașe, oamenii au cântat la tobe de la balcoane, într-o încercare de a nu renunța la tradiție.

Televiziunile spaniole difuzează reportaje cu oamenii care stau la coadă pentru a intra în biserică să se roage. O femeie în vârstă a spus, cu ochii în lacrimi, la postul de televiziune spaniol Antena3, că nu a ieșit de un an din casă.

Numărul celor care au voie în biserică este limitat, pentru a fi respectată distanțarea socială. Dar bisericile sunt deschise, o schimbare față de anul trecut.

Două femei îmbrăcate în haine tradiționale pentru parada care, de obicei, este organizată în Joia Mare, în orașul spaniol Sevilla | Foto: Profimedia

În întreaga țară sunt impuse restricții, diferite de la regiune la regiune. În cele mai multe, restaurantele se închid la ora 18.00, iar carantina de noapte intră în vigoare de la ora 22.00. O măsură este însă aplicată în întreaga țară: oamenii nu au voie să călătorească dintr-o regiune în alta, decât pentru o urgență.

De exemplu, în Andaluzia, cei din provincia Malaga nu pot merge în Cordoba, oraș aflat la aproximativ două ore cu mașina.

Astfel, spaniolii nu pot merge de Paște la rudele aflate într-un alt oraș din țară. În toată săptămâna au fost organizate diferite filtre pe drumurile care duceau către principalele stațiuni în care spaniolii alegeau să-și petreacă Paștele, precum Benidorm, Alicante sau plajele din sud.

Mai multe filtre rutiere au fost organizate la ieșirea din Madrid | Foto: EPA

Ca și în Italia, această măsură i-a nemulțumit pe oameni, căci în acest timp străinii pot veni în țară, fie cu avionul, fie cu mașina, dacă prezintă un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Prin urmare, străinii pot veni pe plajele spaniole, dar nu toți spaniolii pot ajunge la ele.

Portugalia, măsuri speciale pentru cei care vor să vină în țară

În luna ianuarie, Portugalia a trecut prin cele mai critice momente din criza COVID-19, după ce restricțiile au fost relaxate în perioada Crăciunului. Acum, oficialii nu vor să riște să ajungă iar la doar câteva paturi libere de ATI.

Săptămâna trecută, ministerul de interne a anunțat că toate persoanele care sosesc din țări cu o rată de incidență de peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, ar trebui să intre în carantină pentru două săptămâni. În plus, toți cei care intră în țară trebuie să arate un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

În weekendul de Paște, locuitorii țării au și ei deplasările limitate, notează Associated Press. Doar cei care au motive întemeiate pot ieși din oraș, fiind interzise călătoriile către zonele turistice.

După weekendul pascal, adică de luni, 5 aprilie, Portugalia va lua în calcul relaxarea mai multor restricții, inclusiv deschiderea teraselor și a muzeelor.

Franța, în carantină pentru o lună

Franța a luat noi măsuri dure pentru a limita răspândirea COVID-19, după ce numărul infectărilor a început să crească alarmant.

„Vom pierde controlul, dacă nu ne mișcăm acum”, a spus președintele Macron, într-un discurs televizat, în care a prezentat noile restricții.

Sunt închise toate magazinele considerate neesențiale, iar oamenii nu au voie să se îndepărteze mai mult de 10 kilometri de locuința lor.

Preoți, cu mască de protecție în timpul unei procesiuni religioase din Săptămâna Mare de la Catedrala Notre Dame | Foto: EPA

Au fost însă adoptate măsuri mai puțin dure, doar pentru weekendul pascal. Macron a spus că va exista o „toleranță” pentru cei care vor să meargă mai departe de 10 kilometri de casă, până luni, la ora 19.00.

Altfel spus, în acest weekend, restricțiile de circulație au fost suspendate, dar oamenii tot sunt nevoiți să respecte distanțarea socială și să poate mască de protecție.

Față de anul trecut, restricțiile de acum sunt categoric mai puțin dure, căci atunci oamenii se puteau deplasa doar un kilometru în jurul locuinței.

Cum arată sărbătorile în Germania

Germania se confruntă cu un număr foarte mare de infectări și a luat în calcul un lockdown total de Paște, la care a renunțat ulterior. De aceea, germanii pot călători în străinătate, iar mulți dintre ei au plecat pentru a-și petrece vacanța de Paște în destinații mai călduroase.

Sosirea excursioniștilor germani în Creta sau Mallorca a stârnit chiar unele critici din partea localnicilor. Dar critici pentru cei care au părăsit țara au existat și în Germania, unde cetățenii sunt, la rândul lor, supuși unor restricții aspre.

Excursiile prin țară sunt descurajate, iar hotelurile din țară pot să primească călători doar „în scopuri necesare și non-turistice”.

„Bucuria Învierii nu se mai exprimă decât şoptit”

În schimb, în weekendul pascal, nepoții se pot întâlni cu bunicii, dar asta cu condiția ca grupul să fie unul restrâns, nicidecum o reuniune familială numeroasă. Mai exact, nu mai mult de cinci persoane din două locuințe diferite au voie să se reunească.

„Din nou, sărbătorile pascale sunt umbrite de pandemia de coronavirus. Dar bisericile din Germania se tem mai ales că îşi vor pierde însemnătatea în societate”, scrieDeutsche Welle.

Și asta pentru pentru că, pentru al doilea an la rând, bisericile vor rămâne în mare parte închise, iar acolo unde au loc liturghii, credincioșii sunt nevoiți să respecte distanțarea socială.

„Băncile din biserici nu pot fi ocupate decât de foarte puţini credincioşi. Multe biserici rămân chiar închise în acest an de Paşte. Cântarea în comun este de mult timp interzisă în biserici, din pricina primejdiei de infectare prin aerosoli. Bucuria învierii nu se mai exprimă decât şoptit”, mai scrie Deutsche Welle.

 
 

Urmărește-ne pe Google News